Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14437
Назва: ВІЙСЬКОВА РЕФОРМА МОРІЦА ОРАНСЬКОГО ЯК РЕЦЕПЦІЯ ЕЛЕМЕНТІВ АНТИЧНОГО ВІЙСЬКОВОГО МИСТЕЦТВА
Автори: Гордієнко, В'ячеслав Володимирович
Гордієнко, Галина Миколаївна
Ключові слова: військова реформа
Моріц Оранський
військове мистецтво
«іспанська терція»
Дата публікації: 2021
Видавництво: ТНУ імені В.І. Вернадського.
Бібліографічний опис: Гордієнко В.В., Гордієнко Г.М. ВІЙСЬКОВА РЕФОРМА МОРІЦА ОРАНСЬКОГО ЯК РЕЦЕПЦІЯ ЕЛЕМЕНТІВ АНТИЧНОГО ВІЙСЬКОВОГО МИСТЕЦТВА.журнал Вчені записки Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського Серія: Історичні науки Том 32 (71). № 3, 2021. С.200 – 208.
Серія/номер: УДК;94(492)(092):355«652»
Короткий огляд (реферат): У статті розкрито вплив традицій військового мистецтва античних Греції і Риму на проведення військових реформ у Республіці Сполучених Провінцій штатгальтером Моріцем Оранським. Проаналізовано соціально-економічні і політичні передумови запровадження новацій у військову справу країни. Зазначено, що внаслідок посилення інтересу до античної культури в умовах «північного Ренесансу» для суспільної еліти стали доступними тексти античних військових істориків і письменників. Це зумовило процес переосмислення військової теорії давнини в умовах якісних змін у військовій справі, спричинених поширенням вогнепаль- ної зброї у пізньосередньовічній і ранньомодерній Європі. У статті наголошено на тому, що цей процес розпочав Ніколо Макіавеллі, а продовжили нідерландські інтелектуали Гуго Гроцій і Юст Ліпсій. Указано, що Юст Ліпсій як військово-політичний мислитель і вчитель Моріца Оранського прищепив молодому штатгальтеру Республіки Сполучених Провінцій інтерес до античної військової спадщини.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14437
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
ТВ №3 2021.pdf329,39 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.