Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14946
Назва: PECULIARITIES OF GENDER POLICY FORMATION IN THE CONDITIONS OF EUROPEAN INTEGRATION
Інші назви: ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ ГЕНДЕРНОЇ ПОЛІТИКИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРАГНЕНЬ
Автори: Максимчук, Олена Вікторівна
Ключові слова: гендер
гендерна політика
держава
комунікація
формування
Дата публікації: бер-2022
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»,
Бібліографічний опис: Максимчук О. В. Peculiarities of gender polisy formation in the conditionsof european integration Habitys. 2022. Вип. 35. С. 21–26.
Серія/номер: удк;316.346.2:316.614
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена дослідженню гендерної політики в умовах євроінтеграційних прагнень. Розглянуто теоретичні аспекти проблеми гендеру та гендерної політики. Встановлено, що головними концептуальними категоріями гендерної політики є гендерна рівність та громадянське суспільство. Визначено, що в Україні сформоване достатнє політичне та правове поле для налагодження конструктивної взаємодії інституцій громадянського суспільства з органами державної влади у гендерній політиці. Проведено аналіз сучасного стану взаємодії інститутів держави та громадянського суспільства в реалізації гендерної політики в нашій державі. Проаналізовано розробку стратегічної політики з урахуванням гендерної перспективи. Розглянуто обґрунтування та упровадження ідеології рівності. Охарактеризовано основні принципи гендерної політики. Зазначено, що гендерне питання та гендерна політика, особливо, в умовах євроінтеграційних прагнень України має важливе значення в політичних процесах держави. Проаналізовано, що гендерна політика в Україні базується на статистичних підходах до розвитку рівності між жінками та чоловіками. Вони реалізують гендерну перспективу в усіх сферах державної політики, покращуючи та оцінюючи процеси прийняття рішень, законодавства, стратегічну політику та програми в усіх сферах областях та на всіх рівнях. Виокремлено, що національна гендерна політика – це «діяльність органів державної влади щодо вирішення проблем гендерної рівності в суспільстві. При цьому, складовими національної гендерної політики є політика щодо жінок, забезпечення їх рівного соціального статусу за допомогою людей, забезпечення їх рівних можливостей як соціально-демографічної групи, а також гендерна обізнаність, партійна орієнтація відносин з жінками та «Гендерні дослідження» як міждисциплінарний напрям дослідження. Акцентовано увагу на тому, що розширення політичної участі жінок потребує державно-правових стимулів для їх участі в партійній діяльності. Визначено, що питання рівних можливостей чоловіків і жінок набуває все більшого значення в суспільстві.
Опис: http://habitus.od.ua/journals/2022/35-2022/3.pdf
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14946
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
titleгабітус_merged.pdf1,14 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.