Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15181
Назва: Вплив глобалізації на освітню діяльність у сучасному світі
Автори: Гончарук, Валентина Анатоліївна
Мельник, Олександр Васильович
Декарчук, Сергій Олександрович
Мартиненко, Лариса Броніславівна
Ключові слова: глобалізація
вища освіта
міжнародна інтеграція
освітні стандарти
стандартизація законодавства
модель майбутньої системи освіти
Дата публікації: 20-бер-2022
Видавництво: м. Київ (електронне)
Бібліографічний опис: Гончарук В. А., Мельник О. В., Декарчук С. О., Мартиненко Л. Б. Вплив глобалізації на освітню діяльність у сучасному світі. Перспективи та інновації науки (Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина»): журнал. 2022. № 3 (8) 2022. С. 258–268.
Короткий огляд (реферат): Глобалізація –процес всесвітньої економічної, політичної та культурної інтеграції та уніфікації. Глобалізація є процесом втягування світового господарства, який зовсім недавно розуміється як сукупність національних господарств, пов’язаних один із одним системою міжнародного поділу праці, економічних і політичних відносин, ринок і тісне переплетення їх економік на основі транснаціоналізації та регіоналізації. На цій основі відбувається формування єдиної світової мережевої ринкової економіки –геоекономіки та її інфраструктури, руйнація національного суверенітету країн, які були головними дійовими особами міжнароднихвідносин протягом багатьох століть. Існуєнеобхідність чітко сформулювати пріоритети участі України в глобалізації, з одного боку, з метою створення ефективних механізмів для мінімізації її негативних наслідків, а з іншого –використання її для підвищенняконкурентоспроможності вітчизняної економіки. Процес глобалізації є наслідком еволюції державно оформлених ринкових систем. Основним наслідком цього є світовий розподіл праці, міграція (і, як правило, концентрація) у масштабах усієї планети капіталу, робочої сили, виробничих ресурсів, стандартизація законодавства, економічних та технологічних процесів, а також зближення та злиття культур різних країн. Це об’єктивний процес, який має системний характер, тобто охоплює всі сфери життя суспільства. У результаті глобалізації світ стає більш пов’язаним і більш залежним від усіх його суб’єктів. Відбувається як збільшення кількості спільних для групи держав проблем, так і розширення числа і типів суб’єктів, що інтегруються. У статті розглянуто провідні глобальні тенденції розвитку вищої освіти, охарактеризовано їхній вплив на українську освітню систему, подано пропозиції щодо використання їхнього позитивного потенціалу та подолання можливих негативних наслідків. З-поміж них важливою вважаємо децентралізацію системи вищої освіти, реальну автономізацію ЗВО(включно з економічною діяльністю), розвиток приватного сектора галузі вищої освіти з одночасним запровадженням ефективної системи оцінювання якості освіти, базованої на незалежних агенціях оцінювання якості.
Опис: http://perspectives.pp.ua/index.php/pis/issue/view/44
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15181
ISSN: 2786-4952
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Impact of globalization on educational activity in the modern world.pdf811,74 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.