Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15223
Назва: Основні аспекти інноваційного розвитку підприємництва в сучасних умовах технологічного розвитку
Інші назви: Основні аспекти інноваційного розвитку підприємництва в сучасних умовах технологічного розвитку
Автори: Богашко, Олександр Леонідович
Ключові слова: державна підтримка
економічне зростання
підприємництво
регіональна інноваційна система
інноваційна діяльність
інноваційна політика
Дата публікації: 30-чер-2022
Видавництво: УДПУ імені Павла Тичини
Бібліографічний опис: Богашко О. Л. Основні аспекти інноваційного розвитку підприємництва в сучасних умовах технологічного розвитку. Економічні горизонти. 2022. Вип. 2 (20). С. 83–93.
Серія/номер: УДК;330.341.1
Короткий огляд (реферат): В статті окреслено основні аспекти інноваційного розвитку підприємництва в сучасних умовах соціально-економічного розвитку України. Мета дослідження полягає у виявленні факторів, що впливають на інноваційну діяльність підприємництва у рамках регіональних інноваційних систем. Теоретико-методологічну базу дослідження становлять фундаментальні положення економічної теорії та практики, загальнонаукові та спеціальні методи пізнання економічної дійсності. Основні методи, які були використані: структурно-логічний; порівняльний, метод деталізації та синтезу. Виявлено, що інноваційна діяльність дедалі частіше розглядається у контексті регіонального розвитку та локальних інноваційних систем. У рамках цього підходу розглянуто такі чинники як просторова близькість регіонів, локальні умови, специфіка людського капіталу та міжрегіональне співробітництво. У статті висвітлено особливості сучасного функціонування інноваційної сфери, проаналізовано чинники, що впливають на схильність фірм до інновацій. Розглянуто типи інновацій та класифікацію інновацій, що загальноприйнята в країнах ОЕСР. Зазначено, що інноваційні компанії з країн із наздоганяючим розвитком цікавлять насамперед такі характеристики інституційного середовища, як діловий клімат та стабільні «правила гри» на ринку. Інституційними індикаторами є терміни відкриття фірми та вирішення комерційних суперечок, стійкість індексу зайнятості, що відображає зміни умов найму та звільнення співробітників, рівень демократії та максимальні ставки оподаткування. Значимість більшості цих чинників свідчить необхідність їх обліку в оцінці інноваційної активності. У дослідженні зазначено, що набір взаємопов’язаних концепцій, включаючи національну інноваційну систему та національну бізнес-систему, що використовується з метою стратегічного менеджменту, значною мірою ігнорують роль підприємців. Як правило, вони стосуються окремих фірми або підприємств, тоді як інновації створюють саме підприємці, які комбінують існуючі елементи знання та породжують нову вартість. Водночас у ході своєї діяльності підприємці організують робочі місця та досягають економічного зростання, що особливо актуально для відбудови економіки нашої держави в умовах російсько-української війни.
Опис: https://doi.org/10.31499/2616-5236.2(20).2022.263346
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15223
ISSN: 2522-9273
Розташовується у зібраннях:Інститут економіки та бізнес-освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
The_main_aspects.pdf1,04 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.