Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15455
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Яловенко, Ольга Вікторівна | - |
dc.date.accessioned | 2023-06-23T11:26:12Z | - |
dc.date.available | 2023-06-23T11:26:12Z | - |
dc.date.issued | 2021-06 | - |
dc.identifier.citation | Olha Yalovenko. Food as a Concept of Culture and Indian Code in Jhumpa Lahiri`s Writing. Вісник Дніпровського університету імені Альфреда Нобеля. Серія «Філологічні науки». № 1 (21). 2021. С. 94-103. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15455 | - |
dc.description | https://phil.duan.edu.ua/images/PDF/2021/1/Phil1212021-94-103.pdf | uk_UA |
dc.description.abstract | The article deals with the analysis of the culinary concept; with Indian gastronomy code analysis in Jhumpa Lahiri`s writing (an American writer of Bengali origin). The author of the article notes that food serves as conditional language for characters and as cultural code that interprets by “ours” only – Indian culture representatives. It is indicated that in the context of transcultural understanding, food and the process of its preparation are of particular importance: usual home-cooked dishes are synonymous of protection, security, peace, belonging to one's home; instead, the presence of “other” exotic dishes makes it possible to get acquainted with the culinary preferences of another culture, as well as to trace the basic similarities and differences.Therefore, cultural culinary differences are found is the kitchen, where the characters are accustomed to spend most of the day and especially carefully prepare the dishes. | uk_UA |
dc.language.iso | en | uk_UA |
dc.publisher | Вісник університету імені А. Нобеля | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | УДК 821.111-32.09(73);DOI: 10.32342 | - |
dc.subject | food | uk_UA |
dc.subject | transculture | uk_UA |
dc.subject | Indian immigrant | uk_UA |
dc.subject | marginal character | uk_UA |
dc.subject | dual consciousness | uk_UA |
dc.subject | ethnic identity | uk_UA |
dc.subject | tradition | uk_UA |
dc.title | FOOD AS A CONCEPT OF CULTURE AND INDIAN CODE IN JHUMPA LAHIRI`S WRITING | uk_UA |
dc.title.alternative | ЇЖА ЯК КОНЦЕПТ КУЛЬТУРИ ТА ІНДІЙСЬКИЙ КОД У ТВОРЧОСТІ ДЖУМПИ ЛАГІРІ | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Факультет іноземних мов |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
Food.pdf | 3,03 MB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.