Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16272
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Світовий, Олександр Михайлович | - |
dc.contributor.author | Кірдан, Олександр Петрович | - |
dc.contributor.author | Гечбаия, Бадрі | - |
dc.date.accessioned | 2024-04-22T08:08:38Z | - |
dc.date.available | 2024-04-22T08:08:38Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.citation | Світовий О., Кірдан О., Гечбаия Б. Організаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництві. Agricultural and Resource Economics. 2022. Vol.8. No.3. Pp.200–223. | uk_UA |
dc.identifier.issn | 2414-584X | - |
dc.identifier.uri | https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16272 | - |
dc.description | https://are-journal.com/are/article/view/577/357 | uk_UA |
dc.description.abstract | Узагальнено теоретичні аспекти формування доданої вартості та сформульовано власний погляд авторів на проблемні питання. В результаті аналізу сучасного стану зернопродуктового виробництва встановлено, що за останні два десятиріччя зростання валового збору зернових культур (у 2,6 рази) відбувалося виключно за рахунок підвищення урожайності, а виробництво продуктів переробки зерна за вказаний період значно скоротилося. Обчислення, виконані за інтенсивними ресурсоощадними технологіями вирощування зернових культур свідчать про те, що їх застосування може збільшити додану вартість через зниження собівартості одиниці продукції. Представлені авторські розрахунки формування доданої вартості у ланцюгу «пшениця-борошно-хліб» показали, що більша частина доданої вартості створюється у процесі переробки зерна. Прогнозні показники виробництва основних сільськогосподарських культур, величини доданої вартості і прибутку вказують на значні перспективи їх зростання. Удосконалена класифікація основних чинників, які впливають на формування доданої вартості у зернопродуктовому виробництві, та побудована їх структурно-логічна схема. Набули подальшого розвитку практичні підходи до визначення взаємозв’язку структурних елементів доданої вартості в галузі. Розраховані та запропоновані до впровадження вдосконалені варіанти інтенсивних ресурсоощадних технологій вирощування основних сільськогосподарських культур та дана їх характеристика. Вперше змодельовані за кількома варіантами прогнозні показники виробництва кукурудзи на зерно та пшениці на період до 2027 року, а також величина доданої вартості та прибутку за різних рівнів рентабельності. | uk_UA |
dc.publisher | Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна; НСК «ІССАР імені О. М. Соколовського» | uk_UA |
dc.relation.ispartofseries | JEL;P42,Q13,Q16 | - |
dc.subject | Організаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництві | uk_UA |
dc.subject | виробництво зерна, переробка зерна, додана вартість, оплата праці, амортизація, прибуток | uk_UA |
dc.title | Організаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництві | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Розташовується у зібраннях: | Інститут економіки та бізнес-освіти |
Файли цього матеріалу:
Файл | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|
Світовий О.М. Організаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництві.pdf | 791,6 kB | Adobe PDF | Переглянути/Відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.