Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/3053
Title: | Адсорбційні та каталітичні властивості матеріалів на основі базальтового туфу |
Authors: | Цимбалюк, Валентина Василівна |
Keywords: | базальтовий туф адсорбція |
Issue Date: | 2011 |
Publisher: | Видавничо – поліграфічний центр “Візаві” |
Citation: | Цимбалюк В.В. Адсорбційні та каталітичні властивості матеріалів на основі базальтового туфу : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. хім. наук : спец. 02.00.04 – «Фізична хімія» / В. В. Цимбалюк. – Чернівці, 2011. – 21 с. |
Series/Report no.: | УДК 546:621.3.049.75; |
Abstract: | У дисертації досліджено мінералогічний та хімічний склад базальтового туфу „Полицьке-2”, розглянуті оптимальні способи модифікування БТ. Досліджено вплив температури модифікування на структуру, фазовий склад, пористість, величину питомої поверхні. Оптимальною температурою модифікування є 250–400 °С. Виявлено, що в ролі поверхневих активних центрів виступають B (≡Si–OH) та L (≡Si....O(H + )Н) - центри. Визначено, що оптимальними хімічними модифікаторами є 3 Н розчини неорганічних кислот: HNO 3 , H 3 PO 4 , H 2 SO 4 . Кислотна обробка БТ специфічна, її ефективність залежить від типу кислоти, в процесі обробки відбувається вимивання оксидних фаз з поверхні БТ, внаслідок чого зростає дефектність поверхні, співвідношення SiO 2 /Al 2 O 3 та сумарний вміст кислотних центрів. Каталітична активність термічно модифікованих зразків БТ у модельній реакції розкладу гідроген пероксиду в 1,6–3 рази, а хімічно модифікованих зразків у 1,2–4,5 рази перевищує активність природної форми БТ. З’ясовано, що БТ можна використовувати як інгібітор корозії металів. У 5 % розчині NaCl з добавкою БТ корозія повільно зменшується у часі (1440 год, 1800 год і 2160 год) залежно від його вмісту. |
URI: | https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/3053 |
Appears in Collections: | Природничо-географічний факультет |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Aref_Tsymbaliuk.pdf | 1,32 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.