Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/4122
Назва: Історія фізики (курс лекцій)
Автори: Дудик, Михайло Володимирович
Діхтяренко, Юлія Володимирівна
Ключові слова: передісторія фізики
становлення фізичної науки
період класичної фізики
період сучасної фізики
історизм у навчанні фізики
історія розвитку фізики в Україні
Дата публікації: 2015
Видавництво: Умань: ПП "Жовтий"
Бібліографічний опис: Дудик М.В. Історія фізики (курс лекцій): навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів фізико-математичних спеціальностей / М.В. Дудик, Ю.В. Діхтяренко. – Умань: ПП "Жовтий", 2015. – 192 с.
Серія/номер: УДК 53 (091) (075.3); ББК 22.3. г.я.73;
Короткий огляд (реферат): Історія фізики вивчає історичний процес виникнення й розвитку фізичної науки, розкриває діалектику розвитку пізнання людиною фізичних законів, вивчає рушійні сили і закономірності розвитку фізичної науки. Курс історії фізики розглядає основні етапи розвитку фізичної науки, починаючи з античної натурфілософії і завершуючи сучасною фізикою. В навчальному плані вивчення історії фізики доцільно здійснювати після вивчення курсів загальної та теоретичної фізики. В цьому випадку студенти підходять до курсу історії фізики з необхідними знаннями з фізики. Викладаючи історію фізики, потрібно пов’язувати її з історією суспільства, оскільки історія науки і культури є не лише елементом історії людства, але й в розвитку людської, цивілізації досягнення науки і техніки відігравали суттєву роль. З іншого боку, розвиток науки і техніки, в тому числі і фізики, стимулювався потребами суспільного виробництва. Крім того, вчені, що творили науку, були людьми свого часу, і на їх діяльність впливало тогочасне суспільне оточення. Все це необхідно враховувати при викладанні історії фізики студентам фізико-математичного факультету. Розкриваючи історію найважливіших фізичних відкриттів потрібно показувати також боротьбу ідей, пов’язаних з ними, діалектику розвитку фізичної науки. Важливо також, в курсі історії фізики показувати вклад українських вчених у розвиток цієї науки. Даний посібник призначений для самостійної роботи студентів фізико-математичних спеціальностей педагогічних університетів. Посібник розроблено відповідно до вимог кредитно-модульної системи навчання і базується на багаторічному досвіді викладання дисципліни «Історія фізики» на фізико-математичному факультеті Уманського державного педагогічного університету. Він складений відповідно до діючого державного стандарту спеціальності 7.04020301 Фізика (за напрямами)* і узгоджений з навчальною програмою курсу історії фізики.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/4122
Розташовується у зібраннях:Факультет фізики, математики та інформатики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
physics history.pdf7,27 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.