Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/5974
Назва: Біологічна урожайність, осипання насіння цикорію коренеплідного та його якість
Автори: Миколайко, Валерій Павлович
Ключові слова: біологічна урожайність
цикорій коренеплідний
осипання насіння
схема посадки
чеканка
зрошення
якість насіння
Дата публікації: 2016
Видавництво: ВНАУ
Бібліографічний опис: Доронін В.А. Біологічна урожайність, осипання насіння цикорію коренеплідного та його якість / В.А. Доронін, В.П.Миколайко // Збірник наукових праць: Сільське господарство та лісівництво. – Вінниця: ВНАУ, 2016. – №3. – С. 144–155.
Короткий огляд (реферат): У статті наведено результати досліджень урожайності насіння цикорію коренеплідного і його втрати від осипання за різних агротехнологічних прийомів. Проведений аналіз якості насіння зібраного з насінників та насіння яке обсипалося. В період дозрівання насіння і до скошування насінників осипання насіння майже не було. Воно осипалося в період скошування насінників. Залежно від умов зрошення істотної різниці з втрат насіння не було. У варіантах, де проводили чеканку втрати насіння за його осипання були значно меншими, ніж в контролі – без чеканки незалежно від схем садіння коренеплодів як в умовах краплинного зрошення, так і без нього. При збільшенні густоти насінників також відзначено зменшення втрат насіння за його осипання. Загущене садіння та чеканка сприяли дружнішому проходженні фази дозрівання насіння – скорочення його періоду. Зменшення втрат насіння сприяло підвищенню його біологічної урожайності. Біологічна урожайність насіння залежала не лише від кількості втрат при його збирання, а в першу чергу від площі живлення (схеми садіння висадків), застосування способу регулювання росту і розвитку рослин (чеканки) та умов забезпечення насінників вологою. Найістотніший вплив на підвищення біологічної урожайності забезпечило краплинне зрошення насінників. Аналіз якості насіння зібраного з насінників та насіння, яке обсипалося показали, що його енергія проростання та схожості були майже однаковими. Не було істотної різниці з енергії проростання та схожості насіння зібраного з рослин та того, що осипалося за обох схем садіння коренеплодів як в контролі – без зрошення, так і в умовах краплинного зрошення. Лише застосування чеканки забезпечило істотне підвищення цих показників якості за обох схем садіння висадків незалежно від умов зрошення.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/5974
Розташовується у зібраннях:Природничо-географічний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Фах Вінниця.pdf289,42 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.