Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6609
Назва: Відкриття церковних шкіл в Уманському повіті у 1860-х роках
Автори: Янчук, Михайло Михайлович
Ключові слова: Уманський повіт
церковні школи
сільські сходки
сільське духовенство
шкільні приміщення
присуди сільських товариств
причтове житло
протоієрей
ухвали
Уманський повіт
Дата публікації: 26-вер-2016
Видавництво: Науково-дослідний центр «Лукомор’є»
Бібліографічний опис: Янчук М.М. Відкриття церковних шкіл в Уманському повіті у 1860-х роках /М.М. Янчук// Емінак: науковий щоквартальник. – 2016. – № 3 (15). – Т. 3. – 119 с.
Серія/номер: УДК;257(477.46)”185”
Короткий огляд (реферат): У статті на основі архівних джерел показана активність сільських громад Уманського повіту Київської губернії щодо відкриття початкових народних шкіл у 60-х роках ХІХ ст. Наведено зразки присудів селянських сходок, у яких фіксувалися зобов'язання селян утримувати школи і виділяти платню вчителю. З'ясовано, що тексти присудів були однотипними і відрізнялися у частині взятих селянами зобов'язань, стосовно виділення платні учителю сільської школи, виділення приміщення чи будівництва шкільного будинку, опалення та освітлення школи. Співставлення текстів присудів сільських громад різних шкіл показало, що вищу платню учителю виділяли там, де було більше податної землі і де було більше дітей шкільного віку. Адже загальну суму заробітної плати складали кошти з кожної десятини землі і плата батьків за кожного учня. Зазначено, що у роки активного шкільного будівництва другої половини ХІХ ст., школи влаштовувались у різних приміщеннях, а потім поступово зводились шкільні будинки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6609
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vidkryttya_cerkovnyh_shkil_v_Umanskomu_poviti_u_1860-h_rokah.pdf403,07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.