Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6709
Назва: Духовні академії в кінці ХІХ - на початку ХХ століття (за звітами Обер-прокурора Святійшого Синоду)
Автори: Кукуруза, Антоніна Василівна
Ключові слова: Святійший Синод
Обер-прокурор Св. Синоду
Духовна академія
Казанська духовна академія
Московська духовна академія
С.- Петербурзька духовна академія
Дата публікації: 5-бер-2015
Видавництво: Одеський національний політехнічний університет
Бібліографічний опис: Кукуруза А.В. Духовні академії в кінці ХІХ - на початку ХХ століття (за звітами Обер-прокурора Святійшого Синоду) / А.В. Кукуруза // Інтелігенція і влад: Збірник наукових праць. - Вип. 33. - Одеса, 2015. - С. 25-34.
Серія/номер: УДК;(94+27)(477)"185/192"+378(09)
Короткий огляд (реферат): У статті на основі опублікованих «Всеподдайнейших отчетов Обер -прокурора Святейшего Синода по ведомству православного исповедания...», які доповідались російському царю, виокремлено деякі матеріали про духовні академії. Їх у зазначений час в Російській імперії функціонувало чотири: С.-Петербурзька, Московська, Київська і Казанська. З усього комплексу текстової частини звітів та статистичних відомостей, поданих у додатках, виокремлено ті, що характеризують ці навчальні заклади за чисельністю студентів, за кількістю студентів-іноземців (збільшення якої було показником їх міжнародного авторитету), за постановкою навчально-виховного процесу. Увиразнено також нововведення нового академічного статуту, які торкалися різних аспектів академічного життя: відкриття нових кафедр і впровадження нових навчальних дисциплін; адміністрації і викладацького складу; порядку вступу до академій, переходу з одного навчального закладу до іншого і т.д. Підкреслюється, що духовні академії як вищі духовні навчальні заклади перебували під опікою як вищого церковного керівництва, так і імператорської сім’ї. Підтвердженням цьому було присвоєння з нагоди 300- річчя царської династії Романових 21 лютого 1913 року усім чотирьом академіям титулу «Імператорських».
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/6709
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Dukhovni_akademiyi_v_kinci_XIX_-_na_pochatku_XX_st .pdf263,98 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.