Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/7176
Назва: США та ідея створення об’єднаної Європи
Автори: Священко, Зінаїда Василівна
Ключові слова: європейська інтеграція
«холодна війна»
економічне відродження
атлантичне партнерство
зовнішньополітичний курс
Дата публікації: 2016
Бібліографічний опис: Священко З.В. США та ідея створення об’єднаної Європи / З.В. Священко // Європейські історичні студії: науковий журнал. – № 5. – К., 2016. – С. 51–63.
Серія/номер: УДК 94(73+4) «1945/1970»;
Короткий огляд (реферат): В статті проаналізовано позицію США щодо ідеї створення об’єднаної Європи в контексті подій «холодної війни». Звертається увага на те, що протягом багатьох років після Другої світової війни просування європейської інтеграції було одним із важливих напрямків американської зовнішньої політики. Важлива роль у цьому процесі належала «плану Маршалла. Особливу увагу акцентовано на діяльності НАТО, утворення якого було спільним проектом США та Європи. Зроблено висновок про те, що відродження окремих європейських структур за допомогою США мало б поставити країни регіону в незаперечну залежність. А потім вже економічно сильна й інтегрована Західна Європа мала виконувати роль партнера для глобального політичного лідера – США. При цьому не претендувати на рівноправне партнерство, розвиваючись у дозволених Америкою межах.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/7176
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
SShA_ta_ideia_ob’iednanoi_Yevropy.PDF496,93 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.