Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/8631
Назва: ФОРМУВАННЯ УЧИТЕЛЬСЬКОГО КОРПУСУ ПОЧАТКОВИХ НАРОДНИХ ШКІЛ КИЇВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ НА СТОРІНКАХ «РУКОВОДСТВА ДЛЯ СЕЛЬСЬКЫХ ПАСТЫРЕЙ» 60-РОКІВ XIX СТ.
Автори: Янчук, Михайло Михайлович
Ключові слова: «Руководство для сельских пастырей»
Київська єпархія
церковна пресса
початкові народні школи
церковнопарафіяльні школи
спостерігач церковних сільських шкіл
Дата публікації: 29-бер-2018
Серія/номер: УДК;94(477)’’18’’:37(477)(09)
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена аналізу публікацій про учителювання та завідування початковими народними школами православного сільського духовенства, які з’явились на сторінках церковного періодичного видання «Руководство для сельских пастырей» у 1860-х роках. Показано, що православне духовенство Київської єпархії мало незаперечні успіхи у поширенні початкової освіти: кількість відкритих ним парафіяльних шкіл і чисельність залучених учнів значно переважали відповідні показники державних шкіл. Освітня політика і практична діяльність духовенства в освітній сфері у 60-ті роки XIX ст. схвалювалась суспільними колами, але існували побоювання в учительській спроможності сільських парафіяльних священнослужителів, які мали освіту духовних семінарій і спеціально до учителювання не готувалися. Такі перестороги були причиною дискусій про участь парафіяльного духовенства в освіті своєї пастви. Як показують вивчені і цитовані у статті публікації єпархіального щотижневика, за питанням про виконання учительських обов’язків сільським духовенством стояла інша проблема-про відомче підпорядкування початкової народної освіти. На хвилі ліберальних суспільних реформ 60-х років XIX ст. освітня активність православного духовенства набула схвалення та визнання, під знаком чого публікувались матеріали навіть дискусійного характеру. Тобто сама постановка питання про учителювання духовенства набувала риторичного звучання, а зазначення тимчасовості такого його вирішення виглядало не дуже переконливим. Зазначається, що щотижневик «Руководство для сельских пастырей» потребує комплексного аналізу за усі роки його існування (1860-1917), так як був одним із засобів впливу на формування громадської думки широкої аудиторії та є досить інформативним джерелом вивчення культурно-освітянської діяльності Православної церкви.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/8631
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.