Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/8927
Назва: Переселенська політика російського царизму в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.
Автори: Священко, Зінаїда Василівна
Ключові слова: аграрне питання
Російська імперія
переселення
переселенське законодавство
селянство
Дата публікації: 2017
Видавництво: Черкаси: Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького
Бібліографічний опис: Священко З. В. Переселенська політика російського царизму в другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. / З.В. Священко // Український селянин: Зб. наук. праць / За ред. А.Г. Морозова. – Черкаси: Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького, 2017. – Вип. 18. – С. 104–108.
Серія/номер: УДК 94(470+571)-054.73"185/189";
Короткий огляд (реферат): У статті аналізується переселенська політика російського царизму наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. Характеризуються основні законодавчі акти, які стосувалися переселень та наслідки їх появи. Робиться висновок про те, що правила про переселення узгоджували два вектори внутрішньої політики держави: переселенський та аграрний, і попри наявність окремих недоліків, притаманних законодавчим актам про переселення, вони стали підґрунтям для Столипінських аграрних перетворень. З іншого боку, політику переселення не можна, повною мірою, визнати як соціально орієнтований, бездоганний проект, оскільки самовільні селяни-переселенці не отримували державної фінансової підтримки та встановлювався тотальний контроль держави за переселенськими процесами.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.udpu.edu.ua:8181/handle/6789/8927
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Resettlement_policy.pdf546,44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.