Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/2889
Назва: БОРОТЬБА В. Н. КАРАЗІНА ЗА СТВОРЕННЯ ХАРКІВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ (ПОЧАТОК ХІХ СТОЛІТТЯ
Автори: Майструк, Ольга Миколаївна
Ключові слова: В. Н. Каразін
Харківський університет
просвітництво народу
освітні реформи
Дата публікації: 2014
Бібліографічний опис: Боротьба В. Н. Каразіна за створення Харківського університету (початок ХІХ століття) // Науковий вісник Мелітопольського державного педагогічного університету. Серія Педагогіка. – Мелітополь, 2014. – № 1 (12). – С. 293 – 298.
Серія/номер: УДК;37(477)(092)
Короткий огляд (реферат): В статті зроблено спробу висвітлити роль В.Н.Каразіна у боротьбі за створення Харківського університету. Доведено, що творча діяльність В. Н. Каразіна на початку ХІХ століття переважно була спрямована на реформування освіти, що піддавалася зовнішнім і видозмінювалася через внутрішні впливи; головним завданням для нього залишалися пропагування просвітництва серед народу та його культурно-освітнє відродження. Розглянуто причини, які вплинули на розвиток просвітництва народу на Слобожанщині та становили передумови виникнення даного навчального закладу у Харкові (історичні події, територіальне розташування, просвітницький вплив Г. С. Сковороди, переконання учених Харківського колегіуму, світогляд членів літературного гуртка «Попівська академія» на чолі з О. О. Паліциним, підтримка у просвітництві народу активістами Слобідсько-Української губернії, ідеї В. Н. Каразіна у розповсюдженні просвітництва на українських землях, у відкритті особливого типу університету та ін.).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/2889
Розташовується у зібраннях:Факультет дошкільної та спеціальної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
FIGHT FOR VNKarazin establishment of Kharkiv University.pdf277,31 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.