Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/3476
Назва: Етнографічна лексика і фразеологія у складі української літературної мови
Автори: Григоренко, Тетяна Володимирівна
Ключові слова: етнографізм
концептуальна сфера
етнокультурний концепт
термін
символ
фразеологізм
ідеографія
країнознавча лексика
етнографічна лексика
етнолексеми
Дата публікації: 2005
Бібліографічний опис: Григоренко Т.В. Етнографічна лексика і фразеологія у складі української літературної мови : автореф. ... канд. філол. наук : 10.02.01 "Українська мова" / Григоренко Тетяна Володимирівна ; Київський нац. ун-т ім. Т. Шевченка, Ін-т філології. - К., 2005. - 20 с.
Серія/номер: 811.161.2'373:398.9(043.3);
Короткий огляд (реферат): Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук зі спеціальності 10.02.01 - українська мова. Київський національний університет імені Тараса Шевченка. - Київ, 2005. У дисертації окреслено максимальне коло етнографічних мовних одиниць; проведено системно-структурний аналіз цього матеріалу з огляду на внутрішню форму номінативних одиниць, які розглядаються не тільки на денотативному, а й на концептуальному рівні. ГІри цьому виходимо з того, що внутрішня форма слова є „ідейним стрижнем”, „знаком значення”, який пронизує всі лексико-семантичні групи найменувань, незалежно від їхньої предметно-смислової віднесеності та ареальної закріпленості. З'ясовуємо також параметри культурної семантики та основні принципи парадигматики і функціонування етнографічної лексики. Загальні теоретичні висновки дисертації дають можливість усебічно осмислити роль і місце етнокультурного компонента в семантиці слова, з ’ясувати глибинні конотації мовних одиниць та їх „вертикальний контекст”. Тим самим теоретичне значення дослідження полягає в опрацюванні загальної проблеми взаємозв’язку мови і культури на прикладі окремої тематичної групи лексем і фразем; у визначенні специфіки назв артефактів та своєрідності функціонування групи номенів, об’єднаних на основі процесуально-естетичної функції; у виявленні можливих шляхів дослідження фрагмента мовної картини світу етносу як взаємодії співвіднесених з різними формами свідомості людини мовних одиниць, що належать до різних мовнокультурних парадигм.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/3476
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Etnohraf_i_frazeoloh_u_movy.pdf735,08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.