Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/3944
Назва: Дворяни Подільської губернії в органах державного управління та станового самоврядування регіону (1793-1917 рр.)
Автори: Барвінок, Ольга Володимирівна
Ключові слова: шляхта
дворяни
Поділля
Подільська губернія
Подільське дворянське депутатське зібрання
губернський предводитель дворянства
повітовий предводитель дворянства
дворянська опіка
Дата публікації: 17-бер-2014
Видавництво: Видавничо-поліграфічний центр "Візаві"
Бібліографічний опис: Барвінок О.В. Дворяни Подільської губернії в органах державного управління та станового самоврядування регіону (1793 – 1917 рр.) : автореф. дис. … канд. іст. наук : 07.00.01: «Історія України» / Барвінок Ольга Володимирівна; МОНУ, Миколаївський національний університет імені В.О.Сухомлинського. – Миколаїв, 2014. – 19 с.
Серія/номер: УДК 94(477.43/44)"1793/1917";
Короткий огляд (реферат): На основі вивчення архівних джерел, історіографії, а також матеріалів статистичних видань та мемуарів у дисертації здійснено комплексний теоретичний та фактологічний аналіз процесу формування подільського дворянства та органів станового самоврядування регіону в умовах інкорпорації та русифікації регіону наприкінці XVIII – на початку ХХ ст. Здійснено дослідження процесу юридичного оформлення подільського дворянства, який відбувався у межах діючого російського законодавства, а саме складних процесів декласації та легітимації польської шляхти, нобілітації та інкорпорації регіональних представників привілейованого стану. Визначено особливості формування дворянського самоврядування до і після Листопадового 1830 – 1831 рр. та Січневого 1863 – 1864 рр. польських повстань. Розглянуто структуру, склад, функції, повноваження дворянських зібрань, а також участь дворянства Подільської губернії в системі органів місцевої влади залежно від урядової політики самодержавства. Встановлено значення дворянських корпоративних органів влади як механізму доведення та відстоювання привілейованого стану місцевої знаті. Проведено просопографічний аналіз життєдіяльності предводителів дворянства, що перебували на посаді тривалий час. Уточнено списки дворян, які брали участь в органах державного управління та станового самоврядування регіону, списки дворян-виборщиків до Державної Думи.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/3944
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Barvinok O.V._avtoreferat.pdf527,98 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.