Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/5414
Назва: МІСЦЕ ПОЗАЕКОНОМІЧНИХ ІНСТИТУТІВ У ВІДТВОРЕННІ СОЦІАЛЬНОГО КАПІТАЛУ
Автори: Пачева, Наталія Олександрівна
Ключові слова: соціальний капітал
позаекономічні інститути
відтворення соціального капіталу
мікрорівень
мезорівень
макрорівень
соціальна рента
формальні правила
неформальні правила
норми поведінки
правові позаекономічні інститутуи
політичні позаекономічні інститути
ідеологічні позаекономічні інститути
етичні позаекономічні інститути
трансакційні витрати
соціальні мережі
норми та цінності
довіра
соціальне благо
економічні інститути
система стимулів
система обмежень
ментальність
культура
звички
традиції
Дата публікації: 16-кві-2015
Видавництво: Видавництво "Знання Україна"
Бібліографічний опис: Пачева Н.О. Місце позаекономічних інститутів у відтворенні соціального капіталу : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. екон. наук : спец. 08.00.01. «Економічна теорія та історія економічної думки» / Н.О. Пачева. – К., 2015. – 20 с.
Серія/номер: УДК;(330.14:316.472.4)(043.3)
Короткий огляд (реферат): Дисертацію присвячено комплексному теоретичному дослідженню сутності та місця позаекономічних інститутів у відтворенні соціального капіталу. Досліджено вплив правових, політичних, ідеологічних та етичних позаекономічних інститутів на відтворення соціального капіталу. Визначено необхідність удосконалення трактування змісту позаекономічних інститутів. Встановлено їх функціональний та структурний вплив, який проявляється через систему стимулів та систему обмежень, що дозволяє використовувати їх як інструмент економічного регулювання. Обґрунтовано можливості ідентифікації процесів відтворення соціального капіталу та капіталу як економічного фактору. Віднесено до капітальних благ складові соціального капіталу (соціальних мереж, норм та цінностей, довіри) та пояснено їх здатність до розширення, нагромадження та включення в економічний кругообіг. Ці складові виступають його внутрішніми позаекономічними, інституційними чинниками. Доведено, що інвестування в соціальний капітал та його відтворення мотивовані можливостями отримання специфічного доходу (соціальної ренти). Визначено, що відтворення соціального капіталу на мікро-, мезо-, макрорівнях за допомогою соціальних мереж, норм та цінностей і довіри слугуватиме інтенсивному економічному розвитку організації, регіону, держави. Сформульовано та визначено можливості оптимізації процесу відтворення соціального капіталу на кожному з досліджуваних рівнів. Доведено їх ефективність для стабільного розвитку підприємства (організації), регіону та економіки загалом.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/5414
Розташовується у зібраннях:Інститут економіки та бізнес-освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Pacheva.pdf571,63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.