Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/9085
Назва: Використання інформаційно-комунікаційних технологій для забезпечення доступності і розвитку інклюзивної освіти
Автори: Бондаренко, Тетяна Володимирівна
Ключові слова: інклюзія
інформаційно-комунікаційні технології
інклюзивна освіта
учні з особливими освітніми потребами
інклюзивне навчання
ІКТ
Дата публікації: 2018
Видавництво: Institute of Information Technologies and Learning Tools of NAES of Ukraine
Бібліографічний опис: Бондаренко Т.В. Використання інформаційно-комунікаційних технологій для забезпечення доступності і розвитку інклюзивної освіти / Т. В. Бондаренко // Інформаційні технології і засоби навчання. - 2018. - Том 67. - № 5. - С. 31 - 43.
Серія/номер: УДК 004:37-056;
Короткий огляд (реферат): Інформаційно-комунікаційні технології у підтримці інклюзивної освіти – це один з ефективних інструментів розвитку, виховання і навчання учнів з особливими освітніми потребами. У статті розглянуто допоміжні апаратно-програмні засоби, використання яких компенсує деякі природні функції організму дитини. Описано можливості сучасних платформ Microsoft, Google, Facebook та Youtube, які дозволяють покращити виконання освітніх завдань через налаштування клавіш швидкого доступу, віртуальної клавіатури, функцій прогнозування слів, звукових сигналів або екранних індикаторів. Також висвітлено потенціал месенджерів, соціальних мереж та електронної пошти як найбільш сучасних і адаптованих комунікаторів для забезпечення навчально-виховних потреб школярів. Описано програми миттєвого обміну повідомленнями Viber і Facebook та виявлено, що це найбільш розповсюджені засоби комунікації в Україні, які у своєму арсеналі мають функцію голосового та відеодзвінка, а їх інтерфейс адаптований до максимального зчитування екрану, що дозволяє створити конструктивний діалог між учителями, батьками або учнями з особливими освітніми потребами. Використання ІКТ в інклюзивній освіті у дидактичних цілях представлено на практиці роботи сервісу LearningApps.org. Наведено приклади розробок завдань для дітей з легкою і помірною розумовою відсталістю, для тих учнів, які страждають на аутичні розлади, мають проблеми зі слуховим чи зоровим сприйняттям інформації. Організація освітнього процесу за допомогою запропонованого ресурсу дозволяє здійснювати корекційну роботу, під час якої активізується сприйняття, увага, покращується запам'ятовування, посилюється мотивація до навчальної діяльності у дітей з особливими освітніми потребами. Упровадження інформаційно-комунікаційних технологій в єдності трьох її аспектів: у компенсаційних, комунікаційних та дидактичних цілях дозволяє корегувати освітню програму й ефективно сприяти розвиткові школярів з урахуванням їхньої індивідуальності.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.udpu.edu.ua:8181/handle/6789/9085
Розташовується у зібраннях:Факультет фізики, математики та інформатики

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ІКТ в інклюзії.doc279 kBMicrosoft WordПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.