00 DSpace/Manakin Repository

EFFICIENCY OF PRETREATMENT OF STRAWBERRIES WITH CHITOSAN SOLUTIONS DURING COLD STORAGE IN A MODIFIED GAS ATMOSPHERE

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Благополучна, Анастасія Геннадіївна
dc.contributor.author Ляховська, Неля Олександрівна
dc.date.accessioned 2021-09-16T05:29:08Z
dc.date.available 2021-09-16T05:29:08Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Благополучна А. Г., Ляховська Н. О. Ефективність попереднього оброблення ягід суниці розчином хітозану за холодильного зберігання в модифікованому газовому середовищі // Вісник Уманського національного університету садівництва. Умань, 2020. № 2. С. 62 – 65. uk_UA
dc.identifier.issn 2310-0478
dc.identifier.uri https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13773
dc.description.abstract Суниця садова (Fragaria ananassa) відноситься до ягідних культур з коротким терміном зберігання. Для подовження терміну її зберігання використовують безліч технологій. Однією із сучасних технологій є застосування попереднього оброблення ягід розчинами полісахаридів перед холодильним зберіганням. Така обробка дає можливість зменшити втрати маси та покращити загальні показники якості ягід шляхом утворення на їх поверхні плівки, яка виконує роль захисного бар’єру. Метою даної роботи було дослідити ефективність попереднього оброблення ягід суниці хітозаном під час зберігання її в холодильній камері з використанням модифікованої газової атмосфери. Для досягнення мети ягоди суниці обробляли 0,05 %; 0,2 %; 0,5 % - ми водними розчинами низькомолекулярного хітозану і зберігали у холодильній камері за t 0…2 °С з використанням поліетиленових пакетів товщиною 30 мікрон. Ягоди без обробки використовували як контроль. Всі експериментальні дослідження виконувались в триразовому повторенні. За результатами досліджень встановлено, що втрата маси оброблених ягід була на 0,5 – 6,2 % меншою від контролю. Масова частка цукрів наприкінці зберігання в оброблених ягодах становила (2,2–2,6 %), що у 0,2–0,6 рази більше за показники в контролі. Вміст етилового спирту зафіксований у всіх зразках. У контрольному варіанті він становив 0,87 %, а у зразках обробкою коливався в межах 0,57–0,8 % За результатами дегустації найкращі показники були у зразку з концентрацією обробки 0,5 % Попередня обробка ягід суниці водними розчинами низькомолекулярного хітозану має позитивний вплив на якість ягід суниці та може бути застосована як ефективний засіб в технології зберігання ягід. uk_UA
dc.publisher Умань: ВПЦ «Візаві» uk_UA
dc.relation.ispartofseries УДК;664.8.037.1
dc.subject суниця uk_UA
dc.subject хітозан uk_UA
dc.subject післязбиральна обробка uk_UA
dc.subject модифіковане середовище uk_UA
dc.subject зберігання uk_UA
dc.title EFFICIENCY OF PRETREATMENT OF STRAWBERRIES WITH CHITOSAN SOLUTIONS DURING COLD STORAGE IN A MODIFIED GAS ATMOSPHERE uk_UA
dc.title.alternative ЕФЕКТИВНІСТЬ ПОПЕРЕДНЬОГО ОБРОБЛЕННЯ ЯГІД СУНИЦІ РОЗЧИНОМ ХІТОЗАНУ ЗА ХОЛОДИЛЬНОГО ЗБЕРІГАННЯ В МОДИФІКОВАНОМУ ГАЗОВОМУ СЕРЕДОВИЩІ uk_UA


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу