DSpace Repository

Організаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництві

Show simple item record

dc.contributor.author Світовий, Олександр Михайлович
dc.contributor.author Кірдан, Олександр Петрович
dc.contributor.author Гечбаия, Бадрі
dc.date.accessioned 2024-04-22T08:08:38Z
dc.date.available 2024-04-22T08:08:38Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Світовий О., Кірдан О., Гечбаия Б. Організаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництві. Agricultural and Resource Economics. 2022. Vol.8. No.3. Pp.200–223. uk_UA
dc.identifier.issn 2414-584X
dc.identifier.uri https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16272
dc.description https://are-journal.com/are/article/view/577/357 uk_UA
dc.description.abstract Узагальнено теоретичні аспекти формування доданої вартості та сформульовано власний погляд авторів на проблемні питання. В результаті аналізу сучасного стану зернопродуктового виробництва встановлено, що за останні два десятиріччя зростання валового збору зернових культур (у 2,6 рази) відбувалося виключно за рахунок підвищення урожайності, а виробництво продуктів переробки зерна за вказаний період значно скоротилося. Обчислення, виконані за інтенсивними ресурсоощадними технологіями вирощування зернових культур свідчать про те, що їх застосування може збільшити додану вартість через зниження собівартості одиниці продукції. Представлені авторські розрахунки формування доданої вартості у ланцюгу «пшениця-борошно-хліб» показали, що більша частина доданої вартості створюється у процесі переробки зерна. Прогнозні показники виробництва основних сільськогосподарських культур, величини доданої вартості і прибутку вказують на значні перспективи їх зростання. Удосконалена класифікація основних чинників, які впливають на формування доданої вартості у зернопродуктовому виробництві, та побудована їх структурно-логічна схема. Набули подальшого розвитку практичні підходи до визначення взаємозв’язку структурних елементів доданої вартості в галузі. Розраховані та запропоновані до впровадження вдосконалені варіанти інтенсивних ресурсоощадних технологій вирощування основних сільськогосподарських культур та дана їх характеристика. Вперше змодельовані за кількома варіантами прогнозні показники виробництва кукурудзи на зерно та пшениці на період до 2027 року, а також величина доданої вартості та прибутку за різних рівнів рентабельності. uk_UA
dc.publisher Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна; НСК «ІССАР імені О. М. Соколовського» uk_UA
dc.relation.ispartofseries JEL;P42,Q13,Q16
dc.subject Організаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництві uk_UA
dc.subject виробництво зерна, переробка зерна, додана вартість, оплата праці, амортизація, прибуток uk_UA
dc.title Організаційно-економічні засади формування доданої вартості в зернопродуктовому виробництві uk_UA
dc.type Article uk_UA


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account