Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/11231
Назва: Бій під Мотовилівкою: шлях від поразки до катастрофи
Автори: Рогожа, Марія Миколаївна
Ключові слова: Директорія Української Народної Республіки
битва
національно-визвольна боротьба
Мотовилівка
поразка
перемога
гетьман
Дата публікації: 2019
Видавництво: ФОП Панов А. М.
Бібліографічний опис: Рогожа М. Бій під Мотовилівкою: шлях від поразки до катастрофи. 1918 рік в історії Центрально-Східної Європи: до 100-річчя відродження польської державності: матеріали Міжнар. наук. конф., Харків, 27-29 вересня 2018 р. Київ, 2019. С. 132-140.
Серія/номер: УДК;94(477-25):355.4
Короткий огляд (реферат): Історія української національно-визвольної боротьби 1917-1921 рр. характеризується великою кількістю різноманітних подій, перемог, поразок, хитрощів і зрад… У цьому вихорі битва під Мотовилівкою, що відбулася 18 листопада 1918 року, багатьма дослідниками оцінюється по-різному. На перебіг битви і поразку військових підрозділів Української Держави вплинуло багато непрямих і прямих чинників. Між іншим, серед найважливіших є окремі події, викликані особистими факторами, які зрештою призвели до зіткнення полку Січових Стрільців, розташованого і Білій Церкві, та підрозділу Сердюцької дивізії і російської офіцерської дружини. Ініціатором повстання проти гетьмана П. Скоропадського стала Директорія Української Народної Республіки (В. Винниченко, С. Петлюра, О. Андрієвський, А. Макаренко, Є. Петрушевич) за підтримки різних партій і політичних рухів. Роздуми про наслідки битви під Мотовилівкою дають підстави стверджувати, що вперше в новітній історії України українці воювали проти українців (брат проти брата). Перемогу здобули Січові Стрільці як підрозділ з військовим досвідом Першої світової війни і відповідною моральною підготовкою, заснованою на переконанні в праведності ідеї, за яку вони боролися. Водночас через непослідовність політичних рішень політична та військова ситуація Української Народної Республіки погіршилася. Різні сили, як внутрішні, так і зовнішні, виступали проти незалежності України. На цьому тлі битва під Мотовилівкою мала негативні тактичні, операційні та стратегічні наслідки, які, крім того, перешкодили національно-визвольним зусиллям. Загалом поразка в результаті бою торкнулася всіх сторін конфлікту , а потім перетворилася на трагедію безперервних лих, що призвела до катастрофи втрати Україною незалежності на користь більшовицької Росії. Окремі політичні та особисті долі головних активістів Української Народної Республіки також були трагічними.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/11231
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Рогожа М. М..pdf4,05 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.