Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15753
Назва: Фасилітація в освітньому процесі закладу вищої освіти в умовах воєнного стану
Автори: Медведєва, Марія Олександрівна
Ключові слова: заклад вищої освіти
фасилітація
педагогічна фасилітація
організація освітнього процесу
здобувачі освіти
модель SLC
модель 3F Мартіна Фарела
формат Світове кафе
Дата публікації: лис-2023
Видавництво: Věda a perspektivy
Бібліографічний опис: Медведєва М.О. Фасилітація в освітньому процесі закладу вищої освіти в умовах воєнного стану. Věda a perspektivy. 2023. № 11(30). С. 201–211.
Серія/номер: ;https://doi.org/10.52058/2695-1592-2023-11(30)-201-211
Короткий огляд (реферат): Повномасштабна війна, яка вирує на теренах нашої держави, стала неабияким викликом для всього народу України. Але так само як і наші мужні воїни, які боронять нас на передовій, ми маємо виконувати кожен свою ділянку роботи, щоб підтримати економіку нашої держави та не дозволити ворогу знищити ті досягнення, які ми здобули за останні 30 років незалежності. Це стосується і освіти, яка зараз з усією країною переживає не найкращі часи. На даний час, в Україні через війну повністю зруйновано 365 закладів освіти, а понад біля 3428 – зазнали пошкоджень. 33 університети тимчасово переміщені до більш безпечних місць. Для учнів та студентів, чиї ЗВО та школи наразі не можуть повноцінно працювати, запровадили адаптивні форми навчання. Тому навчання у воєнний час відбувається на всій території України, переважно у змішаній формі або дистанційно. Загалом війна Росії проти України змусила близько 8 млн українців виїхати за кордон, з них 2,5 млн дітей. Майже 5 млн стали внутрішньо переміщеними особами. Тому, основне завдання освітян під час організації освітнього процесу, полягає не лише у якісному наданні освітніх послуг, а й у створенні позитивної, доброзичливої та емоційно привабливої атмосфери навчання, в якій учасники освітнього процесу окрім знань отримають психологічну підтримку та гарний настрій. Досягненню цієї мети може допомогти використання фасилітаційних інструментів в освітньому процесі. У статті розкриті поняття «фасилітації» та «педагогічної фасилітації». Зазначено, що основний акцент фасилітації в освітньому процесі спрямований на організацію навчального простору, залучення та сприяння розкриттю потенціалу учасників та групи загалом, підтримка учасників у реалізації навчальних цілей. Розглянуті моделі фасилітації та інструментарій фасилітатора, Зазначено, що фасилітація в умовах воєнного стану має ряд переваг. По-перше, вона допомагає здобувачам освіти адаптуватися до нових умов навчання. По-друге, фасилітація сприяє розвитку критичного мислення та творчості здобувачів освіти. По-третє, фасилітація допомагає здобувачам освіти розвивати соціальні та комунікативні навички. Підкреслено, що фасилітація може застосовуватися в освітньому процесі на всіх рівнях освіти. Вона може використовуватися як для навчання окремих здобувачів освіти, так і для груп. Фасилітація може застосовуватися для навчання різних предметів та тем.
Опис: http://perspectives.pp.ua/index.php/vp/issue/archive
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15753
ISSN: 2695-1592 (Online)
Розташовується у зібраннях:Факультет фізики, математики та інформатики

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
11(30) Міжнарод 2.pdf1,19 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.