Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/2767
Title: Вплив кислотного модифікування на склад і структуру базальтового туфу
Authors: Цимбалюк, Валентина Василівна
Keywords: базальтовий туф
кислотне модифікування
декатіонування
обмінна ємність
Issue Date: 2014
Publisher: Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького
Citation: Цимбалюк В. В. Вплив кислотного модифікування на склад і структуру базальтового туфу / В. В. Цимбалюк // Вісник Черкаського університету. Серія «Хімічні науки». – Черкаси : Черкаський національний університет, 2014. – Вип. 14. – С. 63–76.
Series/Report no.: УДК 546:621.3.049.75;
Abstract: Досліджено вплив природи кислоти на ступінь декатіонування, статичну обмінну ємність, інтенсивність дифракційних максимумів базальтового туфу. Обробка базальтового туфу в розчинах НСl і H2SO4 не призводить до появи нових дифракційних максимумів. Цей факт свідчить про те, що в результаті кислотної обробки у розчині НС1 не утворюються малорозчинні хімічні сполуки, які б формували нові фази в складі базальтового туфу. Наявність дифракційних максимумів, які симбатно змінюють свою інтенсивність при обробці в H2SO4 та в НСl, вказує на те, що характер хімічних процесів, котрі викликають ці зміни, не залежить від природи кислоти. Проведено детальний ІЧ-спектральний і термогравіметричний аналіз кислотно модифікованих зразків базальтового туфу. Спектри зразків істотно відрізняються в області частот 3523–3628 см-1 , що характеризує наявність і відносну силу бренстедівських кислотних центрів Si-(OH)-Al. Частота коливань –ОН групи для кислотно модифікованих зразків зменшується зі збільшенням сили кислоти. Показано, що шляхом модифікування природного базальтового туфу можна цілеспрямовано змінювати природу та концентрацію поверхневих активних центрів і створювати сорбенти з прогнозованими властивостями.
URI: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/2767
Appears in Collections:Природничо-географічний факультет

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Tsymbaliuk_2014.pdf763,85 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.