Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/4126
Title: Дослідження зони передруйнування біля вершини міжфазної тріщини у пружному тілі при зсуві в рамках комплексної моделі
Authors: Камінський, Анатолій Олексійович
Дудик, Михайло Володимирович
Кіпніс, Леонід Абрамович
Keywords: міжфазна тріщина
зона передруйнування
контакт берегів
зона деструкції
Issue Date: 2015
Publisher: ІППММ
Citation: Камінський А. О. Дослідження зони передруйнування біля вершини міжфазної тріщини у пружному тілі при зсуві в рамках комплексної моделі / А. О. Камінський, М. В. Дудик, Л. А. Кіпніс // Мат. методи та фіз.-мех. поля. – 2014. – Т.57, № 4. – С. 95-108.
Series/Report no.: УДК 539.375;
Abstract: В умовах плоскої деформації методом Вінера – Гопфа виконано розрахунок вузької маломасштабної зони передруйнування у пружному тілі при зсуві біля вершини міжфазної тріщини, береги якої контактують з тертям. Зона передруйнування, що виходить з вершини тріщини під кутом до межі поділу середовищ, моделюється прямою лінією розриву переміщення, яка складається з двох ділянок. На прилеглій до вершини тріщини ділянці, що моделює область деструкції матеріалу, зазнають розриву як нормальне, так і дотичне переміщення, а на другій ділянці розриву зазнає лише нормальне переміщення. Кут між зоною передруйнування і межею поділу середовищ встановлюється з умови максимуму розтягувального колового напруження.Визначено розміри всієї зони передруйнування та області деструкції, розкриття тріщини в її вершині та максимальне розкриття початкової зони передруйнування. Досліджено вплив коефіцієнта тертя на параметри зони передруйнування. З використанням деформаційного критерію руйнування проаналізовано роль області деструкції у зрушенні тріщини. Виявлено, що зрушення тріщини відбувається внаслідок відносного зсуву її берегів біля вершини. Наведено порівняння отриманих результатів з даними інших дослідників.
URI: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/4126
Appears in Collections:Факультет фізики, математики та інформатики

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2014.ММФМП, №4.pdf355,63 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.