Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/11554
Назва: Осередкові процеси у водогосподарських долинно-річкових ландшафтно-технічних системах
Автори: Лаврик, Олександр Дмитрович
Ключові слова: осередок
осередкові процеси
долинно-річкові ландшафтно-технічні системи
ставки
«водяні» млини.
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: Лаврик О. Д. Осередкові процеси у водогосподарських долинно-річкових ландшафтно-технічних системах. Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Географія. 2019. Вип. 31, № 1–2. С. 38–45.
Серія/номер: УДК;911.3
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто проблеми визначення поняття «ландшафтний осередок» та виявлення осередкових процесів у ландшафтно-технічних системах. Детально проаналізований механізм зародження і функціонування осередків у ландшафтно-технічних системах. Зазначено, що у залежності від категорії ландшафтно-технічних систем механізм осередкових процесів може розвиватися в антропогенному і натурально-антропогенному варіантах. Для ландшафтно-інженерних систем характерні «пульсуючі» осередкові процеси, які перебувають під контролем людини. У ландшафтно-техногенних системах розвиваються «агресивні» осередкові процеси, котрі призводять до дестабілізації навколишнього середовища. На прикладі водогосподарських долинно-річкових ландшафтно-технічних систем показано хід осередкових процесів у ландшафтно-динамічному та історико-ландшафтному аспектах. Виокремлено основні осередкові процеси (замулювання, заболочування, абразія, осушення), які відбуваються у результаті будівництва ставків. Визначено роль «водяних» млинів як історико-ландшафтних осередків, які зумовили трансформацію натуральних долинно-річкових ландшафтів в антропогенні. Зроблено висновок про те, що майбутні комплексні дослідження допоможуть отримати дані, які дозволять прогнозувати розвиток динамічних процесів у ландшафтно-технічних системах та здійснювати заходи, спрямовані на стабілізацію стану навколишнього середовища.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/11554
Розташовується у зібраннях:Природничо-географічний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
2019_Lavryk_38-45.pdf506,58 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.