Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13551
Назва: Професійні обов’язки соціального працівника в роботі з людьми похилого віку
Автори: Моргай, Лілія Анатоліївна
Ключові слова: соціальний працівник
професійна підготовка соціального працівника
професійні обов’язки соціального працівника
професійна етика
соціальне обслуговування
етика соціальної роботи
конструктивний підхід до людей похилого віку
готовність до професійної діяльності
Дата публікації: 5-січ-2021
Видавництво: Одеса "Гельветика".
Бібліографічний опис: Моргай Л. А. Професійні обов’язки соціального працівника в роботі з людьми похилого віку. Інноваційна педагогіка. Науковий журнал. Випуск 31. Том 2. Одеса. «Гельветика». 2021. С.114-117.
Серія/номер: УДК;364.4-051:005.25:364.4-053.9
Короткий огляд (реферат): У статті висвітлені професійні обов’язки соціального працівника у роботі з людьми похилого віку; описані професійні якості соціального працівника, які він має застосовувати у своїй практиці; розглянуті етичні принципи та особисті якості соціального працівника у роботі із зазначеною категорією населення; охарактеризовані особисті якості працівника у роботі з людьми похилого віку. В Україні простежується багато проблем, які вимагають негайного їх вирішення. До когорти таких проблем, відноситься і питання про людей похилого віку. Дана проблематика пояснюється тим, що в Україні, тай загалом у світі, збільшується частка людей похилого віку. В нашій країні, робота із зазначеною категорію населення займає перші «сходинки» у багатьох соціальних інститутів, різноманітних міжнародних програмах, які є актуальними для покращення рівня життя людей похилого віку. Нині, люди похилого віку (пенсіонери) становлять п’яту частину населення України. Якщо брати до уваги статистичні дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, то особи у віці 60 до 74 років – це люди похилого віку; особи які мають 75 – 89 років – старі люди; 90 років і старших – довгожителі. Бачення, щодо значення людей похилого віку у суспільстві були викладенні у принципах ООН, які були прийняті 1991 р. Зазначені принципи були спрямовані на соціальний захист людей похилого віку, а саме: забезпечення продувками харчування, одягом, медичним наглядом, житлом, також, можливість брати участь людям похилого віку у розробці політичних питань, які торкаються їх благополуччя, можливість створювати власні організації та спілки. Саме принципи Організації Об’єднаних Націй, стали поштовхом до висвітлення та вирішення питання стосовно людей похилого віку не тільки в Україні, а в світі. Світова статистика свідчить, що 10% людей у світі відноситься до цієї категорії – категорії людей похилого віку. Згідно розрахунків ООН до 2050 року число людей похилого віку збільшиться вдвічі, а за даними Міністерства статистики України, у 2006 році літні люди, яким за 60 років складали – 20,1% кількості населення. До прогнозів Організації Обєднаних Націй, кількість літніх людей у 2025 році складе – 26,3%, а в 2050 році – 38,1%.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13551
Розташовується у зібраннях:Факультет соціальної та психологічної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
стаття Моргай Л.А., 2021.pdf384,32 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.