Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13761
Назва: Роль книги у формуванні читацької культури молодших школярів
Автори: Авраменко, Оксана Олександрівна
Дука, Тетяна Миколаївна
Рябошапка, Ольга Володимирівна
Журавко, Тетяна Валеріївна
Ключові слова: читацька культура
книга
молодший шкільний вік
Нова українська школа
мовно-літературна галузь
культура
Дата публікації: 2021
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Авраменко О. О., Дука Т. М., Рябошапка О. В., Журавко Т. В. Роль книги у формуванні читацької культури молодших школярів. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах : зб. наук. пр. / [редкол.: А.В. Сущенко (голов. ред.) та ін.]. Запоріжжя : КПУ, 2021. Вип. 76. Т. 1. С. 47-51.
Серія/номер: УДК;373.3.017:002
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено проблемі формування та розвитку читацької культури молодших школярів. Реформування змісту початкової освіти вимагає нових підходів до здійснення освітнього процесу, обертів набирає Нова українська школа, яка не обмежується лише наданням учням знань, умінь та навичок, а вимагає формування у них життєво необхідних компетентностей. Оновлення змісту освіти підкріплено відповідною законодавчою базою України. Читацька культура представлена як інструмент виховання зростаючого покоління та широко застосовується на всіх освітніх рівнях. У мовно-літературній галузі здійснено низку психолого-педагогічних досліджень, які присвячені проблемам роботи з дитячою книжкою. У статті подано визначення поняття «культура», яке розкрито у широкому та вузькому значеннях; представлене тлумачення ряду джерел. Читацька культура розуміється як складова частина загальної культури людини та визначається, згідно з О. Ісаєвою, як сукупність знань, умінь та почуттів читача, які дозволяють йому повноцінно та самостійно засвоювати художню літературу. Компонентами читацької культури виступають: форма діяльності, культура особистості, потреба в читанні, сприйняття художнього тексту, оцінка художнього тексту, загальна начитаність, знання з літератури, вибір літератури, вміння письмового та усного опрацювання тексту, висловлення думок, естетичне почуття, художній смак, естетичний ідеал, читацькі інтереси. Проблема формування читацької культури у Новій українській школі найбільше реалізується на уроках мовно-літературної галузі у процесі інтегрованого курсу «Навчання грамоти» (читання) шляхом щотижневої роботи з дитячою книжкою. Згідно з Державним стандартом початкової загальної освіти результатами такої роботи є інтерес і любов дітей до книги та читання, здатність сприймати та оцінювати текстову інформацію, цікавитися книгами, обирати літературу для читання. Передумовами формування читацької культури у дітей молодшого шкільного віку є позитивний приклад її найближчого оточення. Важливим чинником є і здатність дитини до читання, сприймання, аналізу та обговорення прочитаного тексту. З’ясовано, що основним засобом для формування у дітей читацької культури виступає книга, яка приваблює своїх читачів естетичним оформленням та яскравими ілюстраціями.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13761
ISSN: 1992-5786
Розташовується у зібраннях:Факультет дошкільної та спеціальної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Авраменко, Дука, Рябошапка, Журавко.pdf256,85 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.