Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13793
Назва: Структурна організація політичних промов американського експрезидента Барака Обами
Автори: Білецька, Ірина Олександрівна
Гурський, Ігор Юрійович
Ключові слова: політична лінгвістика
політичний текст
імідж політичного лідера
структурна модель
комунікативні блоки
моделювання комунікативного портрету політика
Дата публікації: 22-чер-2021
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Білецька І. О., Гурський І. Ю. Структурна організація політичних промов американського експрезидента Барака Обами. Нова філологія: збірник наукових праць. Запоріжжя: Видавничий дім «Гельветика», 2021. № 81. Том І. С. 33–42.
Серія/номер: УДК;811.111’42:808.51
Короткий огляд (реферат): Детальне вивчення лінгвістичних особливостей політичних текстів уможливлює відстеження тенденцій мовних змін, окреслення лінгвістичних засобів моделювання комунікативного портрету політика у світлі динамічних викликів досліджуваного періоду. Для комплексного вивчення політичної реальності, яка моделюється певним політиком, важливим є звернення до його політичного дискурсу. Політична промова є формою публічного виступу, процесом комунікації та одним із видів соціальної дії. Це заздалегідь підготовлений гострополітичний виступ із позитивними чи негативними оцінками, обґрунтуванням, конкретними фактами, з накресленими планами, перспективою політичних змін.Однією з ключових постатей є американський політик, 44-й Президент США – Барак Хусейн Обама. У фокусі наших лінгвістичних пошуків – дослідити структурні особливості його політичних промов, виголошених у період з 1 червня по 13 липня 2015 року. На нашу думку, політична промова є «живим організмом», повноцінне функціонування якого забезпечується завдяки злагодженій роботі «органів», тобто структурних частин, кожна з яких виконує певну функцію. У ході проведеного структурного аналізу ми використовували структурну модель організації політичної промови, до складу якої входили вступний (має на меті підготувати аудиторію до сприйняття й осмислення ключових ідей виступу, які будуть висловлені в основній частині), основний (у його межах здійснюється виклад матеріалу з використанням системи аргументів із метою обґрунтовування заявлених ідей) і заключний (призначений для того, щоб спонукати слухачів утілити почуте) блоки. У результаті нами з’ясовано, що змістове наповнення та форми реалізації задумів американського політика варіюються в кожній промові. У вступній частині промовець готує слухачів до сприйняття основної теми, прагне зацікавити їх. Саме від майстерності промовця залежить успіх майбутнього виступу. В основній частині він удається до розкриття теми з використанням різних методів аргументації. Заключна частина – «майданчик» для підбиття підсумків і стимулювання до дій, спрямованих на покращення стану речей.Ключові слова: політична лінгвістика, політичний текст, імідж політичного лідера, структурна модель, комунікативні блоки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://www.novafilolohiia.zp.ua/index.php/new-philology/article/view/480/453
https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/13793
Розташовується у зібраннях:Факультет іноземних мов

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Фахова стаття Білецька І.О. Гурський І.Ю..pdf411,02 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.