Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14132
Назва: Гендерний аспект мовних засобів вираження сучасних британських імен
Автори: Білецька, Ірина Олександрівна
Лаухіна, Інна Станіславівна
Паладьєва, Алла Федорівна
Ключові слова: антропоніміка
гендерні особливості
індиферентний за статтю
категорія роду
особове ім’я
унісекс-імена
Дата публікації: 2021
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Білецька І. О., Лаухіна І. С.‚ Паладьєва А. Ф. Гендерний аспект мовних засобів вираження сучасних британських імен. Закарпатські філологічні студії. 2021. Вип. 17. Т. 1. С. 99–103.
Серія/номер: УДК;811.111’373.231
Короткий огляд (реферат): У статті за допомогою описового, статистичного та порівняльно-зіставного методів розглянуто гендерні особливості мовних засобів вираження британських чоловічих і жіночих імен. З’ясовано, що офіційне ім’я перетворює людину з біологічного індивіда на суб’єкт і об’єкт соціально-правових стосунків і є невід’ємною частиною особистості. Ім’я в процесі спілкування підкреслює соціально-статусні відмінності учасників комунікації (стать, вік, суспільне становище, ступінь знайомства), указуючи кожному його місце в суспільній ієрархії. Установлено, що здебільшого ознака статі в британському антропоніміконі реалізується морфологічно (чоловічий рід із нульовим закінченням – жіночий рід із закінченням -а), однак більшість імен не утворює таких чітких опозиційних пар. Окрім того, існують і фонетичні та акцентуаційні відмінності британських чоловічих і жіночих імен (неоднакова кількість фонем, складів, різні наголошені склади, відмінність у структурі за типами складів). Виявлено, що британський антропонімікон – це система, яка постійно розвивається, а тому на початку ХХІ ст. в системі засобів вираження британських чоловічих та жіночих імен відбуваються певні зміни, які відображають перебудову світогляду суспільства, відмову від гендерних стереотипів у виборі імені для дитини. Установлено, що межею стирання родових відмінностей є поява статево індиферентних імен, або імен-унісекс, джерелом яких є запозичені імена й оніми інших розрядів і структурно-модифіковані традиційні імена. Їх активне використання сьогодні пов’язують із подальшим розвитком західноєвропейської демократії, поширенням феміністичного руху, сексуальною революцією, мовним антисексизмом. З’ясовано, що в неоднорідній за складом групі статево індиферентних імен виникають їхні графічні й морфологічні варіанти. Імена-унісекс відіграють значну роль у приховуванні статі свого носія, що привабливо для жінок, які відчувають гендерне стереотипізування за ім’ям, і невигідне для чоловіків. Поява й стрімке поширення статево індиферентних імен представляє тривалий неоднорідний процес розширення референції імені за ознакою статі майже до його повної заміни.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://zfs-journal.uzhnu.uz.ua/archive/17/part_1/21.pdf
https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14132
Розташовується у зібраннях:Факультет іноземних мов

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Закарпатські філологічні студії 2021.pdf858,87 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.