Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14252
Назва: Аналітичні номінації в східноподільських говірках
Інші назви: Analytical nominations in Eastern Podillya dialects
Автори: Тищенко, Тетяна Миколаївна
Ключові слова: східноподільські говірки
номінаційні процеси
аналітична номінація
складені назви
тематична група лексики
лексико-семантична група
Дата публікації: 2021
Видавництво: Видавець Чабаненко Ю. А.
Бібліографічний опис: Тищенко Т. М. Аналітичні номінації в східноподільських говірках. Мовознавчий вісник : збірник наукових праць. Черкаси: Видавець Чабаненко Ю. А., 2021. С. 43-49.
Серія/номер: УДК;811.161.2
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано аналітичну номінацію, зафіксовану в рукописних та друкованих словниках зі східноподільського ареалу української мови, що репрезентують тематичні групи лексики (ТГЛ) бджільництва, рибальства, тваринництва та родильного обряду. Зауважено, що найбільше аналітичних номенів є в структурі ТГЛ бджільництва та родильного обряду. Відзначено, що найбільш функційно активними аналітичними номінаціями в усіх досліджуваних групах лексики є атрибутивні узгоджені словосполучення, побудовані за моделлю «іменник + прикметник (дієприкметник)». Стрижневим словом у таких номінаціях зазвичай є архілексеми тематичної чи лексико-семантичної груп, зокрема «риба», «тварина», «бджола», «дитина», «жінка». Малопродуктивні неузгоджені атрибутивні прийменникові та безприйменникові словосполучення. Виявлено, що аналітичні номінації стають твірними для складних назв та монолексем.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14252
Розташовується у зібраннях:Факультет філології та журналістики

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Analitychni_nominatsii_1.pdf1,45 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.