Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14353
Назва: Нормативно-правове забезпечення попередження жорстокого поводження та домашнього насильства над дітьми
Автори: Бутенко, Ольга Григорівна
Ключові слова: жорстоке поводження
насильство
домашнє насильство
жорстоке поводження з дітьми
насильство над дітьми
права дитини
Дата публікації: 2021
Видавництво: Запоріжжя : КПУ
Бібліографічний опис: Бутенко О. Г. Нормативно-правове забезпечення попередження жорстокого поводження та домашнього насильства над дітьми. Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах : зб. наук. пр. / [редкол.: А.В. Сущенко (голов. ред.) та ін.]. Запоріжжя : КПУ, 2021. Вип. 77. Т. 1. С. 18–23.
Серія/номер: УДК;343.85:[343.62-053.2
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено актуальній проблемі жорсткого поводження та насильства над дітьми. Доведено, що проблема жорстокого поводження і сімейного насильства над дітьми є актуальною і носить комплексний характер. Проаналізовано основні нормативно-правові документи щодо попередження жорстокого поводження та насильства над дітьми. Наведено статистичні дані щодо кількості жертв домашнього насильства, у тому числі дітей. Уточнено зміст основних понять дослідження: «дитина, що перебуває у складних життєвих обставинах», «жорстоке поводження», «насильство», «жорстоке поводження з дитиною», «насильство над дитиною». Досліджено, що поняття «жорстоке поводження» ширше за «насильство», оскільки воно не завжди є умисним і свідомим, не завжди зачіпає права і свободи дітей, однак при цьому може не задовольняти потреби й інтереси дітей і бути вираженим у грубій формі; жорстоке ставлення може проявлятися у вигляді насильства. Охарактеризовано основні аспекти прояву насильства та жорстокості стосовно дітей в умовах сім’ї. Розглянуто форми жорстокого поводження з дитиною. З’ясовано, що жорстоке поводження може виявлятися у різних формах – від байдужості дорослих до дитини, небажання доглядати за нею до фізичних покарань. Насильство проявляється у більш важких формах – від нанесення фізичної шкоди дитини до утиску її прав, від образливого погляду чи нав’язування прізвиська й аж до вбивства. Акцентовано увагу на тому, що домашнє насильство – найважча форма насильства, оскільки коїться найближчими людьми (батьками, родичами або іншими членами сім’ї), яким дитина найбільше довіряє. Охарактеризовано види домашнього насильства над дітьми (економічне, психологічне (емоційне), сексуальне, фізичне) та надано їхні сутнісні характеристики. Окреслено коло обов'язків батьків щодо виховання та розвитку дитини, а також покарання за їх невиконання. Результати аналізу національного рівня нормативно-правового забезпечення, статистичні дані дали змогу виявити низку недоліків законодавства України у сфері попередження жорстокого поводження з дітьми та насильства в умовах сім’ї.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14353
Розташовується у зібраннях:Факультет дошкільної та спеціальної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Бутенко О.pdf259 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.