Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14574
Title: Modelling of Demand Determinants for Full-Time Bachelor’s Degree Programs in Hospitality and Catering: The Case of Ukrainian Higher Education Institutions
Other Titles: Моделювання детермінанту попиту на програми денної форми навчання в галузі гостинності та громадського харчування: приклад українських вищих навчальних закладів
Authors: Поворознюк, Інна Миколаївна
Литвин, Оксана Вікторівна
Бербец, Тетяна Миколаївна
Філімонова, Ірина Афанасіївна
Зоценко, Людмила Миколаївна
Гуща, Євгенія Анатоліївна
Keywords: Demand
Determinant
Hospitality and Catering
Model
Coefficient
Price
Issue Date: Jan-2022
Publisher: International Journal of Computer Science and Network Security
Citation: Inna Povorozniuk, Liudmyla Neshchadym, Oksana Lytvyn, Tetiana Berbets, Iryna Filimonova, Liudmyla Zotsenko, Yevheniia Hushcha. Modelling of Demand Determinants for Full-Time Bachelor’s Degree Programs in Hospitality and Catering: The Case of Ukrainian Higher Education Institutions. IJCSNS International Journal of Computer Science and Network Security, VOL.22 No.1, January 2022. р. 347-357
Abstract: The aim of the study is to model demand for full-time Bachelor’s Degree Programs in Hospitality and Catering, taking into account the influence of the main determinants in the COVID–19 pandemic. The research used methods of algorithms, correlation and regression analysis, ANOVA, graphical method, deduction and induction, abstraction, etc. It was found that the demand for full-time Bachelor’s Degree Programs in Hospitality and Catering is price elastic. It has been argued that it is useful to consider both price and non-price determinants when modelling demand for full- time Bachelor’s Degree Programs in Hospitality and Catering. It is proved that the main determinants of demand for full-time Bachelor’s Degree Programs in Hospitality and Catering are full- time tuition fee, maximum government order, license volume and Consolidated Ranking of a higher education institution (HEI). In this case, the applicant decides to enrol in a full-time Bachelor’s Degree Program in Hospitality and Catering, guided by the optimal ratio of tuition fee and the prestige of the HEI.
Метою дослідження є моделювання попиту на програми денної форми навчання в галузі гостинності та громадського харчування з урахуванням впливу основних детермінант пандемії COVID-19. У дослідженні використовувалися методи алгоритмів, кореляційно-регресійного аналізу, ANOVA, графічний метод, дедукція та індукція, абстракція тощо. Виявлено, що попит на програми денної форми навчання за спеціальністю «Гостеприємство та громадське харчування» є еластичним за ціною. Стверджується, що корисно враховувати як цінові, так і нецінові детермінанти при моделюванні попиту на програми для отримання ступеня бакалавра денної форми навчання в сфері гостинності та громадського харчування. Доведено, що основними детермінантами попиту на освітні програми денної форми навчання у сфері гостинності та громадського харчування є плата за навчання на денній формі навчання, максимальне державне замовлення, обсяг ліцензії та Зведений рейтинг вищого навчального закладу (ВНЗ). У цьому випадку абітурієнт вирішує вступити на денну форму навчання за спеціальністю «Гостеприємство та громадське харчування», керуючись оптимальним співвідношенням вартості навчання та престижу ВНЗ.
Description: http://paper.ijcsns.org/07_book/202201/20220149.pdf
URI: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14574
Appears in Collections:Інститут економіки та бізнес-освіти

Files in This Item:
File SizeFormat 
20220149.pdf674,04 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.