Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14764
Назва: ЗАГРОЗИ ЕКОНОМІЧНІЙ БЕЗПЕЦІ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ
Автори: Чвертко, Людмила Андріївна
Кирилюк, Ірина Миколаївна
Ключові слова: туризм
суб’єкти туристичної діяльності
туристичний ризик
безпека в туризмі
загрози безпеці
економічна безпека туристичної галузі
Дата публікації: гру-2021
Видавництво: Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна
Бібліографічний опис: Чвертко Л. А., Кирилюк І. М. Загрози економічній безпеці туристичної галузі України в умовах сучасних викликів. Соціальна економіка. 2021. Вип. 62. С. 51-63.
Серія/номер: УДК 338.24:338.48(477);
Короткий огляд (реферат): Метою статті є обґрунтування закономірностей розвитку туризму в Україні, що сформувалися під впливом загроз економічній безпеці галузі, та окреслення заходів, реалізація яких дозволить перебороти наявні негативні тенденції. Визначено, що туристична галузь України, зважаючи на фінансові та соціально-економічні кризи останніх років, політичну нестабільність, війну на сході країни та поширення пандемії COVID-19, які створюють відповідні загрози та ризики і впливають на економічну безпеку туризму, істотно програє в конкурентній боротьбі іншим країнам світу. Доведено, що на сучасному етапі ключовим напрямом модернізації туристичної сфери є забезпечення безпеки туризму через мінімізацію впливу цих загроз на безпеку усіх учасників туристичного ринку та галузі в цілому. Охарактеризовано понятійний апарат економічної безпеки туристичної галузі, загроз її стабільності та здатності туристичних підприємств забезпечувати стабільні результати діяльності й займати стійкі позиції на туристичному ринку. Встановлено класифікацію чинників загроз економічній безпеці туристичної галузі за ознакою «рівень виникнення» (мегарівень, макрорівень, мезорівень). Узагальнено теоретичні напрацювання з питань протидії загрозам та викликам економічній безпеці туристичної галузі через запобігання та усунення впливу їх негативних наслідків на розвиток цього сектору економіки. Проаналізовано вплив зовнішніх та внутрішніх деструктивних чинників на розвиток туризму. З’ясовано, що сучасні загрози створили умови підвищеного ризику в туристичній галузі України, що призвело до скорочення зовнішніх туристичних потоків та сприяло зростанню попиту на внутрішній туризм, який є менш залежним від зовнішніх чинників. Визначено необхідність формування особливої системи управління загрозами економічної безпеки туристичної галузі як на національному рівні, так і на рівні окремих суб’єктів туристичної діяльності. У статті обґрунтовується, що сукупність обставин, які склалися через пандемію COVID-19, детермінували виникнення нових загроз та небезпек для ефективної діяльності суб’єктів туристичної галузі. Це обумовлює потребу розв’язання проблем забезпечення достатнього рівня безпеки для розвитку туризму в умовах сучасних викликів. Визначено, що під час розв’язання широкого спектру питань розвитку туристичної сфери та забезпечення її безпеки важлива роль відводиться консолідованій роботі державних органів, громадськості та бізнесу. Доведено, що переборення наявних негативних тенденцій в туризмі, які сформувалися під впливом загроз його економічній безпеці, стане можливим за умов активного використання інновацій, серед яких особлива увага має бути приділена цифровим технологіям та інформаційному позиціонуванню туристичної сфери у віртуальному просторі.
Опис: https://periodicals.karazin.ua/soceconom/article/view/18240/16847
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14764
Розташовується у зібраннях:Інститут економіки та бізнес-освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
18240-Текст статті-36217-2-10-20220521.pdf1,21 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.