Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14811
Назва: Євроінтеграція Республіки Північна Македонія: здобутки, проблеми та перспективи
Інші назви: Євроінтеграція Республіки Північна Македонія: здобутки, проблеми та перспективи
Автори: Скрипник, Олена Миколаївна
Ключові слова: Республіка Північна Македонія
країни Західних Балкан
Європейський Союз
Комісія ЄС
європейська інтеграція
переговорний процес
Дата публікації: лип-2022
Видавництво: Європейські історичні студії
Бібліографічний опис: Скрипник О. М. Євроінтеграція Республіки Північна Македонія: здобутки, проблеми та перспективи. Європейські історичні студії: науковий журнал. № 21, К., 2022. С. 28–40.
Серія/номер: УДК;327(497.7): 061.1ЄС
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано євроінтеграцію Республіки Північна Македонія. Зокрема, охарактеризовано проблеми які виникли на шляху євроінтеграції Північної Македонії. А саме, блокування Грецією, яка з моменту проголошення незалежності від Югославії у 1991 р. виступила проти назви Республіка Македонія, мотивуючи це тим, що назву Македонія має однойменна грецька область. Як наслідок, у 2018 р. країна була перейменована на Республіку Північна Македонія. Також дано оцінку блокуванню Болгарією відкриття переговорного процесу щодо вступу Північної Македонії в ЄС. Охарактеризовано причини такої позиції Болгарії та реакцію країн Європейського Союзу на дану ситуацію. Виокремлено внутрішньо- і зовнішньополітичні події в Республіці Північна Македонія, які безпосередньо впливали на співробітництво країни з Євросоюзом. У ході дослідження було зроблено висновок про те, що не дивлячись на ряд проблем які виникали і виникають на євроінтеграційному шляху Північної Македонії, країна має ряд здобутків в даному процесі. Північна Македонія була першою країною з регіону, яка підписала Угоду про стабілізацію та асоціацію з ЄС, у 2005 р. отримала статус країни-кандидата на вступ до ЄС. У 2009 р. отримала безвізовий режим з ЄС. Проте, не зважаючи на великі здобутки у плані проведення амбітних реформ та досягненні історичної згоди з Грецією, переговори про вступ, на даний момент, не розпочалися. Адже процес прийняття рішення в Європейському Союзі відбувається за допомогою досягнення консенсусу. Всі країни без винятку мають погодитись на відкриття переговорного процесу з Північною Македонією. З огляду на рішучість та сміливість цієї країни в її євроінтеграційні політиці, всі наявні проблеми двостороннього рівня можуть бути вирішені, адже Північна Македонія і раніше йшла на ряд поступок для того щоб розпочати передвступний процес з ЄС.
Опис: http://eustudies.history.knu.ua/uk/nomer-21/
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14811
ISSN: 2524-048X
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Skrypnyk.pdf7,37 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.