Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15146
Назва: Соціальне забезпечення людей похилого віку: міжнародний досвід
Інші назви: Соціальне забезпечення людей похилого віку: міжнародний досвід
Автори: Рябошапка, Ольга Володимирівна
Ключові слова: люди похилого віку
соціальне забезпечення
пенсія
законодавство
старіння
тривалість життя
Дата публікації: 2022
Видавництво: Ввічливість. Humanitas
Бібліографічний опис: Рябошапка О. В. Соціальне забезпечення людей похилого віку: міжнародний досвід. Соціальне забезпечення людей похилого віку: міжнародний досвід. Ввічливість. Humanitas, 1. 2022. С. 168–173.
Серія/номер: УДК;364.3-053.9(100)
Короткий огляд (реферат): Стаття розкриває особливості соціального забезпечення людей похилого віку в Україні, а також пропонує аналіз міжнародного досвіду з цієї проблеми. Актуальність теми дослідженнязумовлена низкою політичних, соціокультурних, інтеграційних та економічних чинників, спричинених поступовим входженням України у євро-пейське співтовариство.Проблема старіння набуває все більше актуальності протягом останніх років, оскільки відбувається глобаль-не старіння населення, яке найбільше прогресує у малорозвинених країнах. Визначено, що у переважній більшості країн людьми похилого віку вважаються люди, які вийшли на пенсію. Всесвітня організація охорони здоров’я відносить до похилого віку людей віком 60-75 років. Українське законодавство також визначає, що похилий вік людини співпадає із виходом на пенсію.У США поняття «пенсійний вік» відсутній. Починаючи з 62 років громадяни мають змогу подавати докумен-ти та, поступово, отримувати пільги: пенсію, медичні послуги, соціальну допомогу. Тут існує державна медична програма для літніх людей Medicare. Жителі США прагнуть якомога довше працювати та бути активними (займатися спортом, подорожувати). Активна в плані збільшення довгожителів і Канада: уряд планує збільши-ти кількість довгожителів до 81 тисячі станом на 2061 рік.Європа має різний період виходу громадян на пенсію: Франція – 62 роки, Німеччина – 67 років, Поль-ща – 60 (жінки) і 65 (чоловіки). Майже всі високорозвинені країни Європи надають гідне соціальне забезпечення та висококваліфіковану медичну допомогу.За статистикою у світі найтривалішим є життя населення Японії та Марокко, в Європі – Франції, Ісландії, Італії.В Україні населення досить швидко старіє і, таким чином, знаходиться внизу європейського рейтингу. До людей похилого віку відносимо і ветеранів праці, оскільки вони мають стаж роботи 40 років і більше. Українське законодавство передбачає ряд пільг для людей похилого віку та ветеранів праці. Сьогодні український уряд нама-гається максимально забезпечити та спростити життя людей похилого віку. Нещодавно Президент України анонсував забезпечення усіх вакцинованих людей похилого віку сучасними смартфонами. Також в березні очіку-ється створення нового сервісу «Безбар’єрність» для полегшення отримання ряду послуг для людей похилого віку та осіб з особливими потребами.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15146
Розташовується у зібраннях:Факультет дошкільної та спеціальної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
527-Текст статті-986-1-10-20220506.pdf316,55 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.