Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15663
Назва: БЛАГОДІЙНІСТЬ У РОКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ: ВИСВІТЛЕННЯ ГАЗЕТОЮ «КИЕВЛЯНИН» РЕГІОНАЛЬНОГО КОНТЕКСТУ
Автори: Кузнець, Тетяна Володимирівна
Ключові слова: газета «Киевлянин»
благодійність
лагодійницькі організації
Уманський повіт
Київська губернія
Умань
Дата публікації: 25-чер-2023
Видавництво: Věda a perspektivy
Бібліографічний опис: Кузнець Т. В. Благодійність у роки Першої світової війни: висвітлення газетою «Киевлянин» регіонального контексту. Věda a perspektivy. 2023, № 6(25). С. 93 – 104.
Серія/номер: https://doi.org/10.52058/2695-1592-2023-6(25)-93-104;
Короткий огляд (реферат): нотація.У статті систематизовані та проаналізовані виявлені в газеті «Киевлянин» матеріали про вияви благодійності мешканцями Уманського повіту Київської губернії в роки Першої світової війни. У газетах за серпень 1914 – серпень 1916 років було опубліковано 13 матеріалів про благодійну діяльність в повіті на допомогу мобілізованим до війська та їхнім сім’ям. Газетні публікації засвідчили, що формами вияву благодійництва були добровільні грошові пожертвування, збір продовольства, одягу та інших речей для мобілізованих бійців, влаштування і утримання лазаретів для поранених, створення допомогових комітетів, влаштування шкіл-притулків для дітей сиріт, проведення культурно-розважальних заходів для легкопоранених фронтовиків.Матеріали статті свідчать, що благодійницькіініціативи виходили із середовища робітників (Верхняцький цукровий завод про відрахування від щомісячної платні), землевласників (Умансько-Липовецьке сільськогосподарськетовариство з серпня 1914 року проводило збір пожертвувань), селян (ініціювали збір продовольства та одягу для армії), духовенства і учителів (підготували відкриття лазарету в селі Маньківка), дворянства, членів окружного суду, лікарів (створили у 1916 році благодійницьку організацію «Братська допомога»). До благодійництва долучалися світські дами, дружини військовослужбовців та чиновників. Тобто у роки війни благодійність була загальною справою, яка об’єднувала представників усіх суспільних станів та соціальних груп.Виявлена у газеті «Киевлянин» і систематизована у даній статті інформація про благодійність населення у роки Першої світової війни свідчить про притаманність українству почуттів співпереживання, жертовності, гуманізму. Представлений у статті матеріал доповнює локальну історію і вказує на необхідність комплексного дослідження преси як важливого інформативного джерела для всебічного осмислення історії України.
Опис: http://perspectives.pp.ua/index.php/vp/article/view/5217/5247
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15663
ISSN: 2695-1592
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
БЛАГОДІЙНІСТЬ У РОКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ.pdf418,33 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.