Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15806
Назва: Гендерна соціалізація особистості в умовах трансформації українського суспільства
Інші назви: Гендерна соціалізація особистості в умовах трансформації українського суспільства
Автори: Карнаух, Леся Петрівна
Бутенко, Ольга Григорівна
Ключові слова: гендерна соціалізація
дошкільники
рівнів сформованості гендерних відносин
гендерні відносини
Дата публікації: 2023
Видавництво: «Baltija Publishing»
Бібліографічний опис: Карнаух Л.П., Бутенко О.Г. Гендерна соціалізація особистості в умовах трансформації українського суспільства. Innovative projects and programs in psychology, pedagogy and education : Scientific monograph. Riga, Latvia : «Baltija Publishing», 2023. Рр. 544–583.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена нині актуальній проблемі гендерної соціалізації особистості в умовах трансформації українського суспільства. Проаналізовано нормативно-правові засадигендерної рівності в Україні. Розкритозміст і сутність гендерної соціалізації як соціального процесу. Виокремлено етапи гендерної соціалізації: засвоєння особистістю уявлень про норми гендерних взаємин, сформованість позитивного емоційно-ціннісного ставлення себе та до представників різної статі, накопичення практичного досвіду партнерських гендерних взаємин на засадах застосування гендерного підходу.Автори дійшли висновків, що в процесі гендерної соціалізації здійснюється інтеграція між особистістю та суспільством.Доведено, що визначальною умовою гендерної соціалізації є наявність національного гендерно-чутливого законодавства, як механізму гарантії рівності, всебічного захисту прав і свобод кожного громадянина та запоруки соціальної справедливості.Підставою для оцінки рівнів сформованості гендерних відносин у дітей 5-6 років визначено когнітивний, емоційно-почуттєвий і поведінковий критерії з показниками до кожного з них. За визначеними критеріями і показниками розроблено методичний інструментарій та проведено психолого-педагогічну діагностику для диференціації рівнів сформованості у дітей 5-6 років гендерних відносин. Виявлено, що сформованість гендерних відносин у дітей 5-6 років проявляється на достатньому, задовільному і низькому рівнях.
Опис: http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/catalog/view/295/8319/17352-1
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15806
Розташовується у зібраннях:Факультет дошкільної та спеціальної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
295-Chapter Manuscript-17352-1-10-20230224.pdf500,86 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.