Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15814
Назва: Моніторинг вихованості гендерної толерантності у дітей старшого дошкільного віку: теорія і методика виховання
Автори: Бутенко, Ольга Григорівна
Зубко, Ольга Сергіївна
Ключові слова: моніторинг
якість освіти
дошкільна освіта
гендер
гендерна толерантність
вихованість гендерної толерантності
діти старшого дошкільного віку
Дата публікації: 2023
Видавництво: Наукові інновації та передові технології
Бібліографічний опис: Бутенко О. Г., Зубко О. С. Моніторинг вихованості гендерної толерантності у дітей старшого дошкільного віку: теорія і методика виховання. Наукові інновації та передові технології. № 6(20). 2023. С. 428–435.
Короткий огляд (реферат): Нині пріоритетними напрямами державної освітньої політики в Україні визнано розвиток освітита приведення її у відповідність до міжнародних стандартів. Підвищуєтьсяроль дошкільної освіти як невід’ємного складника освітньої системи, що має потужний потенціал для формування та розвитку особистості. В основі державних документів, що регулюють діяльність дошкільної освіти – ідеї гуманістичної педагогіки, громадянського та патріотичного виховання; спільної відповідальності держави, громадськості, родини, педагогів; а також гендерний підхід, що передбачає створення умов для формування егалітарної свідомості, вільної від гендерних стереотипів і відповідальної за свої міжособистісні взаємини в соціумі. Разом з тим, у контексті реформування системи освіти зростає роль об’єктивної інформації про якість надання освітніх послуг закладами дошкільної освіти. Надійним інструментом, який дозволяє визначити, виміряти якість освіти, є її моніторинг. Виходячи з цього, наразі актуальною і своєчасною є організація і проведення моніторингу вихованості гендерної толерантності у дітей дошкільного віку, результати якого дадуть змогу з’ясувати реальний стан проблеми, отримати базові дані для розробки та апробації моделі виховання гендерної толерантності у старших дошкільників у взаємодії закладу дошкільної освіти та сім’ї.Таким чином, результати проведеного нами моніторингу дають підстави констатувати, що підгрунтям для оцінки рівня вихованості гендерної толерантності у дітей старшого дошкільного віку визначено когнітивний, емоційно-почуттєвий і поведінковий критерії з показниками до кожного з них. Виявлено, що вихованість гендерної толерантності у старших дошкільників проявляється на достатньому, задовільному і низькому рівнях. За результатами моніторингу визначено, що старшим дошкільникам загалом притаманний задовільний та низький рівні вихованості гендерної толерантності. У ході моніторингу виявлено причини, що знижують ефективність процесу виховання гендерної толерантності у дітей: освітня діяльність педагогів носить несистематичний характер; відсутність методики виховання гендерної толерантності у дітей старшого дошкільного віку; одноманітність і недостатня ефективність форм та методів роботи з дітьми; відсутність співпраці з батьками у процесі виховання гендерної толерантності у дітей.За результатами моніторингу ми дійшли висновку, що стан вихованості гендерної толерантності у дітей старшого дошкільного віку можна схарактеризувати як недостатній. Потребує вдосконалення робота з професійної підготовки вихователів закладів дошкільної освіти до процесу виховання у дітей гендерної толерантності; налагодження роботи закладів дошкільної освіти із сім’ями з метою надання батькам допомоги у цьому процесі; розробка моделі виховання гендерної толерантності у дітей старшого дошкільного віку у взаємодії закладу дошкільної освіти та сім’ї.
Опис: http://perspectives.pp.ua/index.php/nauka/article/view/5053/5081
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/15814
Розташовується у зібраннях:Факультет дошкільної та спеціальної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
5053-Текст статті-5084-1-10-20230608.pdf416,29 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.