Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16027
Назва: Сучасні підходи в антропології: зміна парадигм та інтердисциплінарність
Автори: Шауренко, Анна Володимирівна
Ключові слова: антропологія
парадигма
сучасні підходи
інтердисциплінарність
Дата публікації: 9-лип-2023
Видавництво: Старожитності Лукомор'я
Бібліографічний опис: Шауренко А. В. Сучасні підходи в антропології: зміна парадигм та інтердисциплінарність. Старожитності Лукомор’я. 2023. № 4 (19). С. 86–91.
Серія/номер: УДК930.1:572(045);DOI: https://doi.org/10.33782/2708-4116.2023.4.227
Короткий огляд (реферат): Сучасна антропологія як наука постійно знаходиться у стані еволюції та трансформації, адаптуючись до нових викликів, змін у суспільстві та науковому середовищі. Стаття має на меті ретельно дослідити два важливих аспекти сучасної антропології: зміну парадигм і роль інтердисциплінарності, що відображають актуальні тенденції у розвитку цієї науки.Розглядається еволюція антропологічних парадигм. Вивчається перехід від класичних еволюціоністських концепцій, які намагалися пояснити різноманітність культур на основі їх розвитку, до більш сучасних підходів, де аналізується вплив культурної релятивності та контекстуальності на розуміння людських явищ. З’ясовуються ключові фактори, що призвели до зміни парадигм та розширення обсягу досліджень в антропології.Досліджується роль співпраці антропології з іншими науками, а саме: соціологія, біологія, психологія, лінгвістика тощо. Аналізуються позитивні аспекти використання інтердисциплінарності, такі як: збагачення теоретичного апарату, розширення методологічних підходів та відкриття нових можливостей для досліджень.Робота підсумовує, що зміна парадигм та інтердисциплінарність є ключовими чинниками розвитку сучасної антропології, які допомагають розкрити різноманітність та складність людського життя, а також призвичаїтися до реалій ХХІст.
Опис: http://www.lukomor.mosk.mksat.net/index.php/lukomor/article/view/227/221
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16027
ISSN: 2708-4116
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.