Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16228
Назва: ІНСТИТУЮВАННЯ ВІЙСЬКОВОГО КАПЕЛАНСТВА В УКРАЇНІ: АКЦЕНТ НА ДІЯЛЬНОСТІ КАТОЛИЦЬКИХ ЦЕРКОВ
Автори: Владиченко, Лариса Дмитрівна
Кожушко, Тетяна Валеріївна
Ключові слова: капелан, капеланська діяльність, військове духовенство, служба військового капеланства, міжконфесійні об’єднання, католицькі церкви.
Дата публікації: 2020
Видавництво: ТОВ «КАЛЕНДАР ТМ» м. Київ, вул. Бориспільська, 9, 01001 Київ, вул. Трьохсвятительська, 4 ГО «Українська асоціація релігієзнавців»
Бібліографічний опис: Бюлетень «Українське релігієзнавство» є періодичним науковим виданням, що рецензується. Видається з 1996 року. *Свідоцтво про державну реєстрацію КВ № 23648-13488 ПР від 21.11.2018 року. З 2017 року бюлетень включено та проіндексовано в міжнародній наукометричній базі Index Copernicus.
Короткий огляд (реферат): В статті розглянуто проблематику становлення служби військового капеланства в період незалежності України як одного із пріоритетних напрямів відносин між державою та релігійними організаціями в Україні. Безпосередньо проаналізовано сучасний стан військового душпастирства в контексті діяльності в означеному аспекті католицьких церков в Україні. Зокрема з’ясовано інституційну складову католицьких церков, наведено статистичні дані, які показують кількісний та відсотковий склад католицьких церков в релігійній мережі України. Проаналізовано результати соціологічних опитувань релігійної ситуації в Україні та ідентифікації релігійності населення у контексті католицьких церков. Вивчено думку населення України стосовно довіри до релігійних організацій, релігійних лідерів (зокрема керівництва католицьких церков) та військових формувань України. Також з’ясована (через результати соціологічних опитувань) думка населення щодо доцільності утворення інституту військового капеланства в Україні. Наведено організаційний поділ внутрішньої структури католицьких церков в Україні та з’ясовано, які структурні одиниці відповідають за координацію з силовими структурами України та організацію душпастирської роботи. Акцентовано увагу на огляді співпраці католицьких церков в Україні із військовими формуваннями України в аспекті здійснення душпастирської діяльності. Окремо приділено увагу висвітленню різноманітних напрямів душпастирської роботи безпосередньо військовими капеланами католицьких церков та координації цієї роботи відповідними структурними підрозділами католицьких церков. Зокрема у проведенні конференцій, зустрічей, тренінгів, паломництв щодо питань організації та здійснення душпастирської роботи у сфері військового капеланства. Також приділено увагу розгляду діяльності консультативно-дорадчого органу з питань військового капеланства при Міністерстві оборони України (куди входять, зокрема, і католицькі церкви в Україні) та його внесок у становлення інституту військового капеланства в Україні. Розглянута міжконфесійна співпраця церков в Україні, зокрема і католицьких, в питанні становлення, створення інституту військового капеланства в незалежній Україні, через діяльність міжконфесійних об’єднань. З’ясовано, що актуальним залишається питання законодавчого закріплення інституту військового капеланства в збройних силах України. У зв’язку з чим висвітлено законотворчу роботу в цьому напрямі та залучення до цього питання католицьких церков в Україні.
Опис: ISSN 2306-3548 EISSN 2617-9792
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16228
ISSN: ISSN 2306-3548 EISSN 2617-9792
Розташовується у зібраннях:Історичний факультет

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Укр.РЛЗ 91.2020.pdf4,13 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.