Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16230
Назва: Психологічні передумови дослідження професійного стрессу в особливих умовах діяльності
Автори: Сафін, Олександр Джамільович
Сорока, Олена Михайлівна
Ключові слова: психологічні передумови
професійний стрес
адаптація людини
умови робочої ситуації
професійна діяльність
Дата публікації: 23-бер-2021
Видавництво: ВПЦ ''Київський університет''
Бібліографічний опис: Дослідження в галузі професійного стресу у цілому мають емпіричну спрямованість і є описом різноманітних чинників, що обумовлюють розвиток стресу, способів і механізмів адаптації людини до умов робочої ситуації, набору діагностичних методик та оптимізаційних процедур. Розвиток стресу зумовлений великою кількістю причин, важливе місце серед яких посідають чинники психологічної та соціальної природи. Ступінь вираженості і феноменологія проявів стресу у конкретної людини залежать від особливостей емоційно-особистісної сфери, індивідуального досвіду та контексту групових і організаційних взаємодій, у межах яких здійснюється професійна діяльність.
Серія/номер: УДК;159.9:613 (075.8)
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено розгляду психологічних передумов дослідження професійного стресу в особливих умовах діяльності.Зазначено, що у сучасній психології представлено широкий спектр концепцій і відповідних їм моделей професійногостресу. Це різноманіття відображає відмінність дослідницьких позицій у розумінні того, що таке стрес і як це по-няття може бути операціоналізовано. Окрім класичної дилеми у вихідному трактуванні терміну "стрес" як комплексупричин і чинників, що викликають підвищену напруженість діяльності та ускладнюють вирішення поведінкових за-вдань, або ж власне стану суб'єкта, що виникає при різного роду ускладненнях ситуації, в останні роки оформився ряднових теорій та їхніх емпіричних додатків. Розробка більшості концепцій професійного стресу пов'язана з усвідомлен-ням необхідності аналізу опосередкованих чинників і/або індивідуальних характеристик, які відіграють принциповуроль у розвитку стресових реакцій та їхній фіксації у вигляді стійких негативних проявів. Дослідження у галузі профе-сійного стресу у цілому мають емпіричну спрямованість і є описом різноманітних чинників, що зумовлюють розвитокстресу, способів і механізмів адаптації людини до умов робочої ситуації, набору діагностичних методик та оптиміза-ційних процедур. Розвиток стресу зумовлений великою кількістю причин, важливе місце серед яких посідають чинникипсихологічної та соціальної природи. Ступінь вираженості і феноменологія проявів стресу у конкретної людини зале-жать від особливостей емоційно-особистісної сфери, індивідуального досвіду і контексту групових та організаційнихвзаємодій, у межах яких здійснюється професійна діяльність.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/16230
ISSN: 1728-2217
Розташовується у зібраннях:Факультет соціальної та психологічної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
ВІКНУ.pdf455,3 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.