Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/5181
Назва: Особливості агрокліматичних сезонів та динаміка агрокліматичних ресурсів Черкаської області на початку XXI ст.
Автори: Ситник, Олексій Іванович
Трохименко, Тарас Григорович
Ключові слова: людська діяльність
агрокліматичний сезон
клімат
Дата публікації: 2016
Видавництво: Творчо-видавничий підрозділ "Книга-Вега"
Бібліографічний опис: Ситник О. І. Особливості агрокліматичних сезонів та динаміка агрокліматичних ресурсів Черкаської області на початку XXI ст. / О. І. Ситник, Т. Г. Трохименко - Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія : Географія. - 2016. - Вип. 28, № 1-2. - Вінниця - С. 226-235.
Короткий огляд (реферат): В статтл розглядаються особливоси агроклктатичних сезонш та динамка агроклшатичних pecypciB Черкасько'1 обласи на початку XXI ст. Сгльськогосподарське виробництво Черкасько! облага у значнш Mipi залежить вщ агроюиматичних чинникш (тепла, вологи, свила), яш досить Mimnffli у 4aci та просторе Проанал1зовано розподш метеоролопчних величин, ям зумовлюють характерн1 сезонш особливостг На територп' Черкащини чггко виражеш вс! пори року. Перехщ вщ одного сезону до шшого, як правило, вщбуваеться поступово, i, вщповщно, характеризуются агрометеоролопчними особливостями. Початком весни вважають дату ст1йкого переходу середньодобово'1 температури повггря через 0°С в б к тдвищення, що спостернаеться в друпй декад1 березня. Весняний сезон в Черкаськш област1 тривае близько 2-х мкяцш. Початком лгга вважаеться дата переходу середньодобово'1 температури повггря через +15°С в бш тдвищення. На територп обласи лгго розпочинаеться в середши травня i тривае майже до середини вересня. Початком oceHi е дата переходу середньо!' добово'1 температури через +10°С в 6iK зниження, що спостерпаеться в друпй половит nepmo'f декади жовтня. Встановлення зими, як правило, спостерпаеться в трети декад1 листопада. Бона тривае до переходу середньодобово'1 температури повггря через 0°С в б к тдвищення (друга-третя декада березня). З'ясовано, що у зв'язку з глобальними змшами юпмату, агроюпматичш ресурси не можна розглядати як стащонарну систему i на початку XXI ст. в Черкаськш обласи спостерналася динамка гх основних елеменпв, зокрема: зменшення тривалосй сонячного сяйва, тдвищення сум активних та ефективних температур, зростання середньор1чно1 температури повггря, збшьшення частоти екстремальних температур, зменшення потужноси сшгового покриву та тривалосп його залягання, актив)зацш стихшних пдрометеоролопчних явищ, ям призвели до значних збиткш в сшьському господарств! область Дослгджено, що динам1чш змши показнимв агрокл1матичних ресурск вплинули на продуктивнють сшьськогосподарських культур. Спостериалося тдвищення врожайносп озимо! пшенищ на 8 ц/га, що пов'язано i3 збшьшення сум активних та ефективних температур, покращенням агротехнки. Врожайнкть ярого ячменю за дослщжуваний перюд шдвищилась на 10 ц/га, кукурудзи на 30 ц'га, цукрового буряку на 250 ц/га, що пояснюеться удосконаленням агротехнки, збшьшення сум активних температур повггря та тривалоси сонячного сяйва. Водночас актив 1защя несприятливих агрометеоролопчних явищ спричинили зниження врожайноси картошн, плодових, япдних та деяких овочевих культур. Ключов! слова: агроюпматичш ресурси, агроклімактичні сезони, глобальш змши юпмату, врожайнкть сшьськогосподарських культур, cTHximri пдрометеоролопчш явища.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/5181
Розташовується у зібраннях:Природничо-географічний факультет



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.