Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/5452
Title: Особливості впливу сезонних біологічних ритмів на зміни діяльності серцево-судинної системи в учнів різних вікових категорій
Authors: Корінчак, Любов Миколаївна
Keywords: діти шкільного віку
біологічні ритми
серцево-судинна система
Issue Date: 2014
Publisher: Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка
Citation: Особливості впливу сезонних біологічних ритмів на зміни діяльності серцево-судинної системи в учнів різних вікових категорій // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: Біологія. – 2014. – № 1 (58). – 113 с (С.38-44).
Series/Report no.: УДК 612+613;
Abstract: Стаття присвячена дослідженню особливості впливу сезонних біологічних ритмів на зміни діяльності серцево-судинної системи в учнів різних вікових категорій. В результаті проведеного дослідження виявлені сезонні зміни показників електрокардіограми, індексу Робінсона і Руф’єу хлопців. Значення R-R інтервалів протягом року достовірно підвищується влітку, а найбільш вагомі збільшення відбуваються з показником P-Q, який починає збільшуватися вже в холодну пору року. Упродовж усіх сезонів відмічено зменшення змін показників ЧСС та артеріального тиску зі збільшенням віку. Найнижчі показники систолічного артеріального тиску спостерігаються влітку в усіх вікових групах, а найвищі показники систолічного та діастолічного тиску припадають на весну, що вказує на розвиток літньої фази ростових зсувів.
URI: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/6789/5452
Appears in Collections:Факультет фізичного виховання



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.