Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12878
Назва: ДО ПРОБЛЕМИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ У ПРОЕКТУВАННІ ВИХОВНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КЛАСНОГО КОЛЕКТИВУ
Автори: Прищепа, Світлана Михайлівна
Ключові слова: освітній процес
школа
майбутні учителі
проектування
особистісна активність
учні
науково-методична підготовка
класний керівник
цілепокладання
діагностика
Дата публікації: січ-2020
Видавництво: Запоріжжя : КПУ,
Бібліографічний опис: Прищепа С.М. До проблеми підготовки майбутніх учителів у проектуванні виховної діяльності класного колективу/ С.М.Прищепа // Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. Випуск 69. Т 3. 2020. С. 102-105.
Серія/номер: УДК;378.018.8:373.5.011.3-051]:37.091.12
DOI;https://doi.org/10.32840/1992-5786.2020.69-3.20
Короткий огляд (реферат): Метою статті є визначення специфіки науково-методичної підготовки до спеціально спроектованої виховної діяльності, обґрунтування форм, методів, засобів виховної діяльності, що є необхідні для майбутніх фахівців. У зв’язку з сучасною ситуацією (якість освіти навчального закладу, що впливає на його загальну оцінку в процесі ліцензування) сьогодні вчителі приділяють більше уваги організації навчального процесу. Проте, ми вважаємо, що пріоритетним напрямом діяльності школи має бути саме виховання. У статті обґрунтовано сутність поняття «педагогічне проектування». Визначено основні функції процесу проектування (виховна, організаторська, прогностична, комунікативна). Проаналізовано нормативні документи, що регламентують особливості надання якісної освіти. Вивчаючи проблему проектування виховної діяльності класного колективу, виділяємо етапи підготовки учителів: теоретичний (на даному етапі є важливим подання майбутнім педагогам основ проектування, його завдання та дії учителів на кожному з етапів), практичний (безпосереднє виконання завдань, що забезпечують успішне проектування), діяльнісно-творчий (розробка індивідуальних та групових проектів на різну тематику). Виділяємо види особистісної активності учня відповідно до його сфер життєдіяльності: фізична, соціальна, психічна, духовна. Визначаємо оптимальні шляхи здійснення проектування виховної діяльності: використання сучасних технологій навчання та виховання проектна технологія, інтерактивні технології, колективна творча праця, попередня комплексна діагностика учнівського класу. Ми вважаємо, що така підготовка стане хорошою основою для оптимального, наперед спроектованого виховного процесу класного колективу. Нами використовувалися такі методи – анкетування та аналіз шкільної документації, традиційні та інноваційні методи навчання (моделювання, аналіз виховних педагогічних ситуацій). В результаті дослідження виховний процес орієнтований на особистісно-орієнтований аспект роботи, майбутні фахівці набувають професійних умінь щодо основних етапів проектування виховної діяльності колективу.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12878
Розташовується у зібраннях:Факультет соціальної та психологічної освіти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Прищепа_стаття.pdf432,26 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.