Короткий опис(реферат):
У статті проаналізовано особливості мовної репрезентації концепту ЇЖА в народних прикметах, приказках та прислів’ях. Окреслено коло дослідників, які займаються питаннями концептуальної лінгвістики, акцентовано увагу на внеску сучасних зарубіжних і вітчизняних науковців в означену проблему. Виявлено закономірності вербалізації концепту ЇЖА в українському фольклорі, встановлено їхні домінантні ознаки. Відзначено роль концепту ЇЖА як важливого текстотвірного чинника, що виконує змістову, стилістичну, емоційну й оцінну функції. Результати аналізу мовного матеріалу вказують на особливості традиційної української кухні. Концепт, представлений в повір’ях та пареміях, віддзеркалює етнічну специфіку поглядів на їжу, закономірно відтворює систему цінностей українського етносу.