dc.contributor.author |
Осіпчук, Галина Валентинівна |
|
dc.date.accessioned |
2020-06-16T07:11:12Z |
|
dc.date.available |
2020-06-16T07:11:12Z |
|
dc.date.issued |
2019-12 |
|
dc.identifier.citation |
Осіпчук Г. В. Концепт ЇЖА в художньому дискурсі Чарлза Діккенса (на матеріалі «Різдвяної пісні в прозі»). Закарпатські філологічні студії : науковий журнал. Вип. № 12/2019. С. 248–253. |
uk_UA |
dc.identifier.uri |
https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/12700 |
|
dc.description.abstract |
У статті досліджено концепт ЇЖА в творчому доробку англійського письменника ХІХ століття Чарлза Діккенса на матеріалі твору «Різдвяна пісня в прозі». Окреслено коло мовознавців, які займаються питаннями концептуальної лінгвістики, акцентовано увагу на вагомому внеску сучасних зарубіжних і вітчизняних науковців в означену проблему.
Проаналізовано особливості письменницького творчого підходу до підбору лексем на позначення концепту ЇЖА. Досліджено типологію семантичних співвідношень вище названого концепту в прозовому тексті. Виокремлено вербальні засоби концепту ЇЖА в художній мові письменника, узагальнено репрезентативні номінації за семантикою. Виділено 7 тематичних груп: найменування продуктів; найменування спецій та солодощів; найменування овочів і фруктів; найменування посуду для їжі, столових приборів та іншого кухонного начиння; найменування напоїв та посуду для напоїв; найменування приміщень, пов’язаних із прийняттям їжі; найменування професій, пов’язаних з приготуванням їжі. Запропонована авторська класифікація номінацій концепту ЇЖА.
Доведено, що різні за характером найменування та опис означеного концепту, не лише деталізують певні риси характеру літературних персонажів, а й виступають фоном усіх описаних письменником подій. Лексеми з означеною семантикою переплітаються і взаємодіють одна з одною, що сприяє глибшому розумінню художньої природи літературного твору. Відзначено роль концепту ЇЖА як важливого текстотвірного елемента, що виконує змістову, стилістичну, емоційну й оцінну функції, та виступає ідіостилістичним чинником творчого методу Ч. Діккенса. Результати аналізу художньої мови письменника демонструють особливості традиційної англійської кухні та підкреслють національну спрямованість твору. |
uk_UA |
dc.publisher |
Видавничий дім «Гельветика» |
uk_UA |
dc.relation.ispartofseries |
УДК;821.111.0(092) : 811.161.2ꞌ373 |
|
dc.subject |
когнітивна лінгвістика |
uk_UA |
dc.subject |
концепт ЇЖА |
uk_UA |
dc.subject |
концептуальна картина світу |
uk_UA |
dc.subject |
художній твір |
uk_UA |
dc.subject |
художня картина світу |
uk_UA |
dc.subject |
ідіостиль письменника |
uk_UA |
dc.title |
Концепт ЇЖА в художньому дискурсі Чарлза Діккенса (на матеріалі «Різдвяної пісні в прозі») |
uk_UA |
dc.type |
Article |
uk_UA |