Please use this identifier to cite or link to this item:
https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14872
Title: | Підвищення економічної ефективності управління якістю послуг підприємств сфери обслуговування туристів |
Authors: | Тимчук, Світлана Володимирівна Нещадим, Людмила Миколаївна |
Keywords: | туроперейтинг туристична агенція турист сфера обслуговування туристична послуга туристичний продукт |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | Інфраструктура ринку |
Citation: | Тимчук С. В., Нещадим Л. М. Підвищення економічної ефективності управління якістю послуг підприємств сфери обслуговування туристів. Інфраструктура ринку. 2022. №66. |
Series/Report no.: | 66; |
Abstract: | У статті розглянуто окремі аспекти підвищення економічної ефективності управління якістю послуг підприємств задіяних в обслуговуванні туристів. Указано, що в умовах сучасного розвитку туризму управління якістю є однією з найважливіших складових ефек- тивності та прибутковості туризму. Визначено, що в Україні помітне зниження кількості реалізованих туристичних пакетів туроператорам протягом досліджуваного періоду. Встановлено, що наразі найкращим каналом збуту туристичних продуктів є туристичні агенції, які конкуруючи між собою забезпечують кращу якість обслуговування та сервісну оболонку продукту туроператорів. Установлено, що на кожному з етапів реалізації роз- робленого туристичного пакету необхідним є контроль якості надання послуг туристові, адже від цього залежить фінальний економічний ефект роботи усіх учасників. Встанов- лено, що переважну частину споживачів туристичного продукту, обслуговуваних туропе- раторами та турагентами, складають туристи, що мандрують з метою, відпочинку та гарного проведення дозвілля. Зазначено, що за 2018–2020 роки в Україні найвищий рівень зростання мали витрати туроператорів на послуги сторонніх організацій, які надають послуги в галузі культури, екскурсійне обслуговування. Зазначено, що причинами негатив- них тенденцій на туристичному ринку України є військова агресія Російської Федерації на території України з 2014 року та пандемія SARS-CoV-2. Установлено, що у процесі підви- щення ефективності управління якістю послуг підприємств задіяних у процесі обслугову- вання туристів важливим є впровадження міжнародних стандартів якості та сертифіка- ція згідно вимог міжнародного стандарту ISO 9001 для туризму. |
Description: | http://www.market-infr.od.ua/journals/2022/66_2022/27.pdf |
URI: | https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14872 |
Appears in Collections: | Інститут економіки та бізнес-освіти |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.