Please use this identifier to cite or link to this item: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14912
Title: ВПЛИВ ПОПЕРЕДНЬОЇ ОБРОБКИ ЯГІД СУНИЦІ РОЗЧИНОМ ХІТОЗАНУ НА ТРИВАЛІСТЬ ЗБЕРІГАННЯ ТА ВИХІД ТОВАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ
Authors: Благополучна, Анастасія Геннадіївна
Ляховська, Неля Олександрівна
Keywords: суниця садова
хітозан
післязбиральна обробка
їстівні покриття
зберігання
Issue Date: 2021
Publisher: РВВ Уманського НУС
Citation: Благополучна А.Г., Ляховська Н.О.ВПЛИВ ПОПЕРЕДНЬОЇ ОБРОБКИ ЯГІД СУНИЦІ РОЗЧИНОМ ХІТОЗАНУ НА ТРИВАЛІСТЬ ЗБЕРІГАННЯ ТА ВИХІД ТОВАРНОЇ ПРОДУКЦІЇ // Вісник Уманського національного університету садівництва.Умань, 2021. № 2. С. 42 – 44.
Series/Report no.: УДК: 664.8.037.1;
Abstract: Ягоди суниці мають короткий термін зберігання, що обумовлено тонкими покривними тканинами, завдяки чому легко втрачають свою масу. Після збору урожаю у ягодах суниці продовжуються газообмінні процеси під час яких випаровується волога із клітин, що суттєво впливає на вихід товарної продукції. Попереднє оброблення ягідної продукції полісахаридами дозволяє подовжити термін зберігання та уповільнити обмінні процеси. Хітозан – полісахарид, який володіє антибактеріальними властивостями. Метою даної роботи було дослідження впливу попередньої обробки розчином хітозану ягід суниці на тривалість зберігання та вихід товарної продукції. Для досягнення мети ягоди суниці після збору обробляли розчином хітозану 0,1%; 0,3% та 0,5% концентрації та зберігали у холодильній камері за температури 0±2 ◦С протягом 15 днів. Не оброблені ягоди використовували як контроль. Всі експериментальні дослідження виконувалися в трикратному повторенні. Результати дослідження показали, що попередня обробка ягід суниці розчином хітозану дозволяє суттєво зменшити втрати маси. У зразках, які були оброблені розчином хітозану 0,5% концентрації втрати маси були найменшими і становили 5,5 % на кінець зберігання, що на 4,5 % менше від контрольного зразка.
Description: https://visnyk-unaus.udau.edu.ua/arxv-nomerv/2021/n2-2022/vpliv-poperednoi-obrobki-yagid-sunici-rozchinom-hitozanu-na-trivalist-zberigannya-ta-vihid-tovarnoi-produkcii.html
URI: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14912
Appears in Collections:Інститут економіки та бізнес-освіти



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.