Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14692
Назва: Специфіка функціонування власних особових імен у сучасній Великій Британії
Автори: Білецька, Ірина Олександрівна
Лаухіна, Інна Станіславівна
Паладьєва, Алла Федорівна
Ключові слова: антропонім
антропонімічна система
ім’янаречення
власне особове ім’я
мотив вибору імені
характер імені
Дата публікації: 2021
Видавництво: Видавничий дім «Гельветика»
Бібліографічний опис: Білецька І. О., Лаухіна І. С., Паладьєва А. Ф. Специфіка функціонування власних особових імен у сучасній Великій Британії. Закарпатські філологічні студії. 2021. Випуск 18. С. 101–105.
Серія/номер: УДК;811.111’373.231
Короткий огляд (реферат): У статті розглянуто значення імені для людини як члена суспільства, певної соціальної групи, виявлено особливості функціонування власних особових імен на території Об`єднаного Королівства, з’ясовано основні мотиви ім’янаречення, поширені серед англомовного населення. Установлено, що ім’я – це вербалізований складник феномену людини, призначений для здійснення процесів ідентифікації та комунікації. Офіційно дане ім’я перетворює людину як біологічного індивіда на суб’єкт і об’єкт соціально-правових відносин і виступає невід’ємною частиною людини-особистості. Ім’я у процесі комунікації підкреслює соціально-статусні та комунікативні відмінності учасників комунікації (стать, вік, суспільне становище, ступінь знайомства), точно вказуючи кожному його місце у суспільній ієрархії. Установлено, що суб’єктивна соціальна ідентичність невіддільна від етнічної ідентичності – усвідомленняналежності до свого народу, розуміння його інтересів, знання його культури, володіння його мовою. Власні назви людей існують у кожній культурі, у кожного народу та мають велике значення як для людини, котра отримує ім’я, так і для суспільства, яке дає його. Ім’янаречення людини має яскраво виражений відсуб’єктний характер, оскільки основою вибору імені є цінності, установки й індивідуальний досвід того, хто його дає, однак існують і об’єктивні обмеження у виборі імені – біологічна стать новонародженого, його етнічна належність, наявність фамільного імені. З’ясовано, що сучасна антропонімічна система Великої Британії становить сукупність імен, які генетично належать до різних етнолінгвістичних пластів, вона змінювалася відповідно до історичних подій, суспільно-економічних процесів, міграційної політики, розвитку мови тощо. Це спричинило розшарування британського суспільства та призвело до таких явищ, як конформізм у виборі імені, його заміна з неанглійського на англійське, намагання спроєктувати майбутній статус його носія, обирання нетипового, екзотичного імені та ін. Установлено, що основними мотивами вибору імен у Британії є традиції та новаторство; значення загальної назви, яка стала основою для імені; сумісність із прізвищем; особливості звучання; можливість утворювати похідні форми імені та прізвиська на його основі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://zfs-journal.uzhnu.uz.ua/archive/18/19.pdf
https://dspace.udpu.edu.ua/handle/123456789/14692
ISSN: http://zfs-journal.uzhnu.uz.ua/archive/18/19.pdf
http://zfs-journal.uzhnu.uz.ua/archive/18/19.pdf
Розташовується у зібраннях:Факультет іноземних мов

Файли цього матеріалу:
Файл РозмірФормат 
Закарпатські філологічні студії. Випуск 18.pdf954,44 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.